Technické údaje Peugeot Partner Tepee 4×4 Dangel Outdoor 1.6 HDI 90 hp


Volkswagen Golf 8. generácie je v predaji od minulého roka

Volkswagen Golf ôsmej generácie sa prakticky nedá odcudziť. 

Vyplýva to z rozsiahleho testu nemeckého autoklubu ADAC až 360 rôznych automobilov, rozličných výrobcov, tried a cenových úrovní rokov s rokom výroby 2014 až 2020.

Moderné automobily často bývajú kritizované za to, že vymenili komfort za bezpečnosť. Populárne a obyčajne príplatkové odomykanie, zamykanie a štartovanie bez kľúča (keyless) je pohodlné a praktické, zároveň ale veľmi nebezpečné. Ukazuje sa, že zlodejom stačí iba niekoľko sekúnd a trocha sústredenia na to, aby vedeli od nič netušiaceho majiteľa získať bezdrôtový signál z jeho autokľúča, ktorý má vo vrecku a skopírovať ho pre zneužitie.

Automobilky o tomto probléme vedia a aktívne ho riešia, čím sa aj z moderných áut stávajú sofistikované počítače plné bezpečnostného softvéru chrániace samotné vozidlo pred hackerskými útokmi.

Nanešťastie, taktiky zlodejov sú vždy o pol kroka vpred a rýchlo vedia nájsť nedostatky aj v celkom novom zabezpečení.

Nemecký ADAC minulý rok zverejnil výsledky testu 360 nových áut s rokom výroby 2014 až 2020, ktoré boli priam šokujúce: z 360 áut sa dalo relatívne bezproblémovo odomknúť až 354 z ich! Toto neuveriteľné číslo vypovedá o reálnych hrozbách, ktoré číhajú na novopečených majiteľov áut. Pre úplnosť dodávame, že ADAC v rámci rovnakého testu skúmal aj bezpečnosť motoriek, preto uvádza údaj o „419 testovaných vozidlách“.

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo päť modelov automobilov, ktoré nebolo možné odomknúť ani po väčšej snahe, bolo vyššej triedy (teda sa jednalo o drahé vozidlá), iba jedno jediné patrilo do nižšej strednej triedy dostupnej pre masy. Týmto výnimočným vozidlom bol nový Volkswagen Golf ôsmej generácie, ktorý je práve teraz v predaji.

Za tento výsledok vďačí najmodernejšej technológii, ktorou je ultra širokopásmové pripojenie UWB (Ultra Wide Band). Pri ňom použité čipy dokážu z doby „letu“ rádiového signálu veľmi presne stanoviť vzdialenosť elektronického kľúča od vozidla. Pri použití predlžovača rádiového signálu tak automobil nereaguje. Golf 8 je historicky prvým modelom kompaktnej triedy, ktorý začal využívať technológiu UWB.

Volkswagen Golf vo verzii Alltrack – kombi s terénnym charakterom

Už základná línia „Golf“ pritom zahŕňa napríklad komunikačný protokol Car2X, predné LED svetlá, štartovacie tlačidlo bez kľúča Keyless Go, digitálny kokpit s uhlopriečkou 26 cm (10,25″), asistent zachovania jazdného pruhu „Lane Assist“, asistenčný systém na monitorovanie premávky pred vozidlom „Front Assist“ (s funkciou núdzového brzdenia City Brake a rozoznávaním chodcov a cyklistov Pedestrian and Cyclist Recognition), digitálny združený prístroj Active Info Display s uhlopriečkou 26 cm, rádio „Composition“ s farebným dotykovým displejom 21 cm a mobilnými online službami We Connect Plus predplatenými na 3 roky, rozhranie Bluetooth, multifunkčný volant či automatickú klimatizáciu „Air Care Climatronic“.

 

Aktuálna generácia Golfu priniesla do koncernovej nižšej strednej triedy kuriózne detaily, napríklad takéto senzorové ovládače vonkajšieho osvetlenia

Na Slovensku sa dá nový VW Golf zakúpiť už od akciových 16 990 eur v konfigurácii Golf 1.0 TSI 66 kW 5MT, ďalej za 18 340 eur za konfiguráciu Golf 1.0 TSI 88 kW 6MT či s naftovým motorom 2.0 TDI 85 kW za 21 200 eur. V predaji je tiež ako mild-hybrid 1.5 eTSI DSG od 22 660  eur, hybrid spaľujúci benzín a CNG za 24 340  eur či dokonca plug-in hybrid 1.4 TSI eHybrid DSG od 37 020 eur.

Volkswagen Golf vo verzii kombi sa volá Variant, na fotografii s hybridným pohonom eTSI

 

 

ZnačkaPeugeot
ModelPartner
TypTepee 4x4 Dangel Outdoor 1.6 HDI 90 hp
Rok výroby/modelový ročník
Dĺžka4380 mm
Šírka1810 mm
Výška1865 mm
Rázvor2728 mm
Prevádzková hmotnosť1575 kg
Užitočné zaťaženie575 kg
Objem batožinového priestoru (min.)675 dm3
Objem batožinového priestoru (max.)3000 dm3
Max. výkon92 kW
Max. výkon pri4000 ot./min
Max. krútiaci moment230 Nm
Max. krútiaci moment pri1750 ot./min
Max. rýchlosť162 km/h
Zrýchlenie 0-100 km/h14,3 s
Palivonafta
Objem valcov1560 cm3
Usporiadanie valcov50
Počet valcov4
Poháňaná náprava4×4
Typ prevodovkymanuálna
Počet prevodových stupňov5
Kombinovaná spotreba5,9 l/100 km
Emisie CO2154 g/km
Cena

Pokračujte na ďalší príspevok »



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.