VIDEO: Revolúcia je tu! Mercedes-Benz v Nemecku spustil technológiu budúcnosti.

Mercedes-Benz spustil funkciu, ktorá nás opäť o krok približuje k autonómnym autám. Vďaka špičkovej technike môžete nechať auto zaparkovať úplne samo. Dokonca nemusíte byť ani na jeho palube.
Vydané, zverejnil
Zmeny, ktoré sa udiali v automobilovom priemysle za posledné dekády, si mohol všimnúť už každý z nás. Autá sa stávajú čoraz inteligentnejšími. Bezpečnostné asistenty sa taktiež posunuli míľovými krokmi vpred. Dokazuje to aj najnovší počin značky Mercedes-Benz. **Nemeckej automobilke sa totiž ako prvej na svete** podarilo spustiť technológiu budúcnosti. Jej vlajkové modely dokážu **zaparkovať úplne bez zásahu vodiča**. Ba čo viac, vodič v nich nemusí ani sedieť.

Mercedes EQS SUV na Slovensku: Vybrali sme si svoju vysnívanú verziu, vyšla na menej ako 150-tisíc / Stručný sprievodca konfigurátorom

Zákazníkov poteší veľmi bohatá sériová výbava, takže veľa vecí už dostanú v cene.

### Prvý na svete Mercedes-Benz sa koncom novembra na svojich tlačových stránkach pochválil významným počinom v oblasti automatizovanej jazdy. Spoločne so spoločnosťami Bosch a APCOA sa mu podarilo na letisku vo Frankfurte úspešne spustiť **pilotný projekt automatizovaného parkovania áut**. Po povolení, ktoré automobilka dostala od nemeckého Federálneho úradu pre motorovú dopravu (KBA), **je možné s elektrickým EQS a Triedou S zaparkovať v parkovacom dome P6 len pomocou smartfónu**. Mercedes-Benz sa tak stal celosvetovo prvou automobilkou, ktorá vôbec takéto povolenie dostala. Ide o automatizovanú jazdu 4. úrovne, kedy sa auto dokáže samo riadiť bez potreby zásahu či prítomnosti vodiča na jeho palube.
„*Svetové prvenstvo v autonómnom parkovaní pre komerčné použitie, ktoré sme vyvinuli v spolupráci s našim technologickým partnerom Bosch dokazuje, že inovácie a pojem „Made in Germany“ idú ruka v ruke,*“ uvádza Markus Schäfer, člen predstavenstva Mercedes-Benz Group AG a zároveň technologický riaditeľ zodpovedný za nákup a vývoj. „*Po uvedení nášho systému DRIVE PILOT Level 3 už čoskoro budeme schopní ponúknuť o stupeň vyššiu automatizáciu s našim INTELLIGENT PARK PILOT a to všetko ešte v tomto roku. Našim zákazníkom tak ukazujeme, že technológia im môže skutočne uľahčiť život a ušetriť drahocenný čas.*“

Nový Mercedes SUV EQE oficiálne: Funkčný dizajn a luxusný interiér má už v základnom balení

Očakávaný model elektrického SUV od Mercedesu je konečne odhalený. Predpovede o „lacnejšom SUV EQS“ sa naplnili, hoci o cene zatiaľ nevieme nič.

### Komunikácia s budovou **Nová autonómna parkovacia funkcia je aktuálne dostupná na všetkých vozidlách Mercedes-Benz Triedy S a Mercedes EQS vyrobených od siedmeho mesiaca 2022**. Samotné automatizované parkovanie je možné v parkovacom dome P6 letiska vo Frankfurte z toho dôvodu, že ako prvý je vybavený špecializovaným systémom spoločnosti Bosch. Ten umožňuje aktívne monitorovanie parkovacej plochy spoločne s detekciou prekážok. Dáta získané inteligentným systémom sú následne odovzdané autu. Majiteľ vozidla môže pomocou aplikácie v smartfóne zvoliť príslušné parkovacie miesto, kde chce svoje auto zaparkovať, potvrdiť a celý proces parkovania je vykonaný bez nutnosti jeho zásahu. **Majitelia zmienených áut si tak môžu zastaviť pred vstupom do terminálu a následne svoje auto poslať na parkovacie miesto**. Po prílete si zase svoje auto môžu privolať kam potrebujú v rámci daného objektu. **INTELLIGENT PARK PILOT sa postupne rozšíri aj do starších modelov Mercedes-Benz Triedy S a Mercedes EQS**. V budúcnosti sa počíta s nasadením tohto systému aj na iné miesta ako len parkovací dom P6. Ide o dôležitý míľnik v oblasti automatizovanej jazdy a dôkaz toho, čo dnešné špičkové autá naozaj dokážu.

Futuristická bezdrôtová vŕtačka od Xiaomi

Praktická Xiaomi Mi bezdrôtová vŕtačka zaujme každého najprv svojím minimalistickým, ale praktickým dizajnom a zároveň profesionálnym spracovaním. Ďalej sa vyznačuje vysokou odolnosťou, nízkou hlučnosťou a vysokým prenosom energie. Rýchle nabíjanie 2 000 mAh batérie je zabezpečené cez USB-C konektor. Čerešničkou na torte je prehľadný displej na zadnej strane, ktorý zobrazuje nie iba rýchlosť vŕtačky s inteligentne nastavovaným krútiacim momentom do 30 Nm, ale tiež jeden z troch režimov vŕtania a skrutkovania. Skvelý darček za super cenu sa hodí do každej domácnosti a možno aj do auta.

Nový Mercedes-AMG C 63 S E PERFORMANCE redefinuje triedu športových áut. Pod kapotou má najsilnejší štvorvalec na svete a techniku z Formula 1

To, čo sa pred rokmi zdalo ako nemysliteľné, je tu! Mercedes-AMG C 63 S E PERFORMANCE má pod kapotou dvojlitrový štvorvalec. Nezavrhnite to! Ponúka šialený výkon so špičkovou technikou.

Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.