Majitelia elektrických kolobežiek pozor! Už čoskoro budete aj vy potrebovať povinné zmluvné poistenie

Kolobežkám bez poistenia odzvonilo.

Už za pár mesiacov budú musieť mať povinné zmluvné poistenie.
Vydané, zverejnil

V posledných rokoch sme svedkami pomerne veľkého rozšírenia elektrických kolobežiek. Tento relatívne lacný dopravný prostriedok využívajú vo veľkých mestách každodenne tisíce ľudí. S príchodom elektrických kolobežiek je však spojená aj negatívna štatistika nárastu dopravných nehôd a zranení na našich cestách. Nakoľko ide o dopravný prostriedok, ktorý v určitých prípadoch dokáže ísť aj rýchlosťou auta, Európsky parlament si naň posvietil. Výsledkom je nové nariadenie, ktoré nepoteší mnohých používateľov.

Test Mercedes-Benz eScooter: Ani len elektrickú kolobežku nespravia priemernou

Ak hľadáte skutočne dobrú kolobežku, neprekvapivo ju nájdete v ponuke značky Mercedes-Benz. Jazdil som ju týždeň, hoci fanúšikom e-kolobežiek nie som, presvedčila?

PZP už od januára

Európsky parlament (EP) totiž nedávno schválil nariadenie, ktoré prikazuje majiteľom elektrických kolobežiek uzatvorenie povinného zmluvného poistenia (PZP). Samotná legislatívna novinka má vstúpiť do platnosti už od 1. januára 2024. PZP si ale aj napriek tomu nebudú musieť vybaviť všetci majitelia elektrických kolobežiek.

Podľa nariadenia sa novinka týka tých majiteľov, ktorých kolobežky presahujú rýchlosť 25 km/h. Ďalej bude táto povinnosť náležať aj majiteľom e-kolobežiek, ktorých rýchlosť presahuje 14 km/h a zároveň je ich hmotnosť vyššia ako 25 kilogramov.

 

Európsky parlament prišiel s týmto nariadením z dôvodu zvýšeného množstva nehôd na elektrických kolobežkách. Podľa štatistík malo za posledných 5 rokov dôjsť až k 10-násobnému nárastu incidentov, do ktorých boli zapojení kolobežkári. Problém však nie je len samotná nehodovosť, ale aj bezohľadnosť niektorých majiteľov alebo prenajímateľov tohto typu dopravného prostriedku. Ide predovšetkým o nedodržiavanie niektorých zákonov, ktoré sa na elektrické kolobežky vzťahujú. Patrí sem napríklad povinnosť nosenia prilby. Môžeme sa stretnúť aj s ľuďmi, ktorí bez problémov využívajú chodníky na rýchlu jazdu na kolobežke, respektíve sa na nej vezú vo dvojici častokrát aj po frekventovaných verejných komunikáciách.

Povinná autoškola pre e-kolobežkárov: Stane sa novinka z Talianska vzorom aj pre Slovensko?

Kurz autoškoly je bezplatný, ale povinný pre všetkých previnilcov, ktorí opakovane porušujú dopravné predpisy.

Aj pre kolobežkárov platia zákony

Pripomíname, že kolízie e-kolobežiek polícia posudzuje ako dopravnú nehodu a v prípade porušenia pravidiel môžu ich používatelia dostať blokovú pokutu. Ako uvádza TASR, smernica zavádzajúca povinnosť uhradenia PZP začne platiť začiatkom budúceho roka. Výnimku však dostávajú majitelia rýchlych elektrických bicyklov, aj keď aj táto tu sú isté obmedzenia. Napríklad vo Francúzsku či Nemecku sa PZP bude vzťahovať aj na e-bicykle.

Aj takto môže vyzerať bezohľadný kolobežkár v praxi:

 

Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.