Predaj auta na náhradné diely krok za krokom

Niekomu inému sa môžu diely z vášho auta hodiť a dokonca vám za ne zaplatí. Má to však niekoľko háčikov. Aké sú to?
Vydané, zverejnil
Občas môže nastať situácia, keď so svojím autom havarujete tak, že už nie je schopné ďalšej jazdy ani po oprave. Alebo v inom prípade by oprava bola taká drahá, že sa to jednoducho neoplatí. Nezúfajte, existuje aj iný spôsob, ako sa úplne vyhnúť strate peňazí, a to predajom vášho auta na náhradné diely. Poradíme vám, ako to urobiť práve teraz, krok za krokom. ### Ako je to s odhlásením vozidla? Ak sa rozhodnete svoje auto predať na náhradné diely, nebudete ho môcť odhlásiť z evidencie vozidiel . Nezískate totiž doklad o ekologickej likvidácii vozidla, ktorý na jeho odhlásenie z evidencie potrebujete. #### Čo to pre vás znamená? Ak nedostanete doklad o ekologickej likvidácii, vozidlo zostane v evidencii a jeho majiteľ bude mať ďalšie povinnosti (napríklad platiť povinné zmluvné poistenie). V tomto prípade sa môže stať, že budete povinné zmluvné poistenie platiť navždy. #### Ako sa z toho dostať? Žiaľ, neexistuje žiadna zákonná možnosť, ako si ponechať vozidlo na náhradné diely. Existuje však niekoľko trikov, ako zákon obísť. Dôsledky vás však budú sprevádzať vždy. **Dočasné vyradenie vozidla z prevádzky** je možné aj na viac ako 10 rokov, ale aj do 1 roka. Poplatky sú od 5€ do jedného roka, 20 € od 1 roka do 2 rokov, 35€ od 2 do 4 rokov, ďalej 70€ od 4 do 6 rokov, 170€ od 6 do 10 rokov a 350€ nad 10 rokov. Opätovné zaradenie vozidla do evidencie vozidiel pred ukončením lehoty dočasného vyradenia vozidla z evidencie vozidiel stojí 5 €. **Vývoz vozidla do zahraničia**: Odhlásenie vozidla do cudziny je možné vykonať týmto spôsobom: * odhlásenie evidovaného vozidla s vydaním vývozných tabuliek s evidenčným číslom, papierového osvedčenia o evidencii časť II a čipovú kartu osvedčenie o evidencii časť I, * odhlásenie evidovaného vozidla bez vydania vývozných tabuliek s evidenčným číslom, pričom sa vydáva papierové osvedčenie o evidencii časť II a čipovú kartu osvedčenie o evidencii časť I. Taktiež je možné vykonať odhlásenie doposiaľ neevidovaného vozidla do cudziny, t. j. novozakúpeného vozidla od autorizovaného predajcu nových vozidiel, ktoré ešte nebolo evidované v Slovenskej republike ani v inom štáte. Orgán Policajného zboru však nevykoná odhlásenie vozidla do cudziny, ktoré bolo vyradené z evidencie vozidiel Slovenskej republiky alebo z evidencie vozidiel iného štátu. Odhlásenie vozidla do cudziny je možné vykonať na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Správny poplatok platí žiadateľ. ### Predaj náhradných dielov Svoje auto ste úspešne „ekologicky zlikvidovali“ a teraz je čas začať predávať náhradné diely. Najlepším spôsobom, ako to urobiť, je odfotiť náhradné diely a ponúknuť ich predajcovi ojazdených vozidiel, ktorý okrem iného ponúka [autá na predaj](https://offero.sk/kategoria/auto-moto-a-prislusenstvo/auta). Bazár sa postará o rýchly predaj a potom už môžete len žať odmenu.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.