VIDEO: Ako ABS na snehu predlžuje brzdnú dráhu

ABS nemá za úlohu skrátiť brzdnú dráhu vozidla, ale umožniť korigovať smer jazdy aj počas samotného brzdenia. Najlepšie je to vidieť na snehu.
Vydané, zverejnil

Antiblokovací systém ABS je už roky súčasťou základnej bezpečnostnej výbavy každého jedného nového auta. Jeho funkcia tkvie v tom, že bráni kolesám, aby sa pri prudkom brzdení zablokovali a teda aby vodič nestratil nad vozidlom kontrolu.

Funguje to tak, že kolesá v pravidelných intervaloch povoľujú, aby vodič mohol točením volantu korigovať smer jazdy aj počas brzdenia. Je to mimoriadne dôležité, pretože s chladnou hlavou možno výjsť bez hmotnej ujmy z veľkého množstva situácií, v ktorých by zablokované kolesá znamenali nemožnosť zmeny smeru jazdy. Na snehu však môže ABS situáciu komplikovať v tom, že hoci pri brdení budete môcť čiastočne korigovať smer jazdy, predĺži sa však brzdná dráha až dvojnásobne. Viac o ABS na snehu vysvetľuje prakticky rally pretekár Tim O´Neil, pričom na demonštráciu účinku ABS používa vozidlá Ford s rovnakými pneumatikami. Fialová Fiesta má ABS štandardne aktivované, zelená deaktivované. V teste sa ukazuje, že na snehu má kratšiu brzdnú dráhu práve zelený Ford s deaktivovaným ABS.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.