Revolučné koleso zvyšuje výkon auta o desiatky koní. Namontovať si ho môžete aj vy!

Kolesá prejdú revolúciou.
Vydané, zverejnil
Americká spoločnosť Orbis Wheels vylepšila viac ako sto rokov starý koncept Ferdinanda Porsche tak, aby sa dal aplikovať na moderné vozidlá. **Koleso s vlastným pohonom by si v budúcnosti mohli vodiči namontovať na akékoľvek vozidlo, čím by dokázali zvýšiť výkon sústavy alebo premeniť auto s pohonom jedinej nápravy na štvorkolku.** Návrh počíta s ľahkým elektromotorom o výkone 37 kW osadeným od osi kolesa, ktorého pastorok zapadá do ozubenia na vnútornej strane disku. Takto vybavené koleso sa dokáže postarať o plnohodnotný pohon aj brzdenie vozidla. Na vnútornej strane disku sa totiž nachádza aj neštandardne tenký brzdový kotúč s väčším priemerom, vďaka ktorému sa konštruktérom podarilo ušetriť až 60 % na hmotnosti.
Prvé experimentálne kusy tohto kolesa namontovala spoločnosť na testovaciu Hondu Civic, čím nielen zvýšili jej výkon o 74 kW (100 k), ale vďaka ich umiestneniu na zadnej náprave premenili vozidlo na plnohodnotnú štvorkolku. Nevýhodou môže byť zdroj energie pre kolesá, ktoré využívajú dodatočne nainštalované batérie o kapacite 13,3 kWh. Najmä tie nesú najväčšiu zodpovednosť za navýšenie pohotovostnej hmotnosti auta o celých 82 kilogramov. O pohon prednej nápravy sa potom aj naďalej stará konvenčná spaľovacia jednotka kombinovaná so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. **Vďaka akumulátorom si však takto vylepšená Honda vystačí aj s čisto elektrickým pohonom do vzdialenosti 50 km.** Výbornou správou tiež je, že pred montážou tejto technológie nie sú potrebné žiadne významné úpravy vozidla. To v preklade znamená, že **kolesá s vlastným pohonom môžu byť nainštalované na akýkoľvek druh vozidla,** vrátane starších modelov. ZAUJÍMAVOSŤ: O aplikáciu podobného konceptu sa v minulosti pokúšali viaceré spoločnosti, no všetci zápasili s hmotnosťou mechanizmu. Práve tento problém sa firme Orbis Wheels podarilo vyriešiť **iným umiestnením ľahšieho elektromotora v kolese, čím v kombinácii s modifikovaným riešením bŕzd** znížili hmotnosť konceptu o viac ako 60 % v porovnaní s predchádzajúcimi návrhmi.

Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.