BMW zareagovalo na vietnamských hackerov praktikou, ktorá snáď ani nemá obdobu

Vietnamskí hackeri aktuálne útočia na veľké automobilky, sústreďujú najmä na prísne tajné informácie v interných databázach BMW, Hyundai a Toyoty.
Vydané, zverejnil
Oliver Zipse (BMW) na tlačovej konferencii IAA 2019 zo septembra 2019. V pozadí sú elektrické vozidlá značky BMW i (foto: BMW)
Už niekoľko týždňov čelia svetové automobilky útokom vietnamskej skupiny hackerov, ktorí sa snažia dostať k tým najcitlivejším informáciám. Podľa serveru SIlicon Angle stojí za útokmi skupina s názvom APT32, známa tiež ako Ocean Lotus. Táto skupina funguje už od roku 2014 a okrem automobilového priemyslu sa zameriava aj na špionáže zahraničnej vlády a novinárov, ktorí by mohli vlastniť zaujímavé informácie. K útokom na Toyotu došlo už aj v minulosti, kedy sa hackerom podarilo získať 3,1 miliónov záznamov o zákazníkoch. V najnovších prípadoch ide pravdepodobne o rovnakú skupinu, ktorá je tiež podozrivá z prepojenia na vietnamskú vládu. Otázkou zostáva, čo vedie Vietnamcov k takýmto útokom a aký osoh by mali zo získaných informácií. Niektoré zdroje uvádzajú, že jedným z dôvodov môže byť aj vznik novej automobilky vo Vietname s názvom **VinFast** alebo tiež fakt, že výrobné závody mnohých automobiliek sa nachádzajú práve vo Vietname. Nemecké BMW odhalilo útoky hackerov už skôr a rozhodlo sa však pre netradičnú stratégiu. Zabezpečili najcitlivejšie dáta a tie ostatné nechali tak, aby sa k nim hackeri ľahko dostali. Účelom tejto stratégie je zistiť, ktoré dáta Vietnamcov najviac zaujímajú. Z doterajších údajov zatiaľ vyplýva, že sa zaujímajú najmä o duševné vlastníctvo týkajúce sa elektromobilov. Ich cieľom sú najmä budúce modely i4, iX3 a produkčná verzia konceptu iNext. Čo je na celej veci najzvláštnejšie je fakt, že **BMW a VinFast majú uzatvorené dizajnové partnerstvo**, takže sú vlastne obchodní partneri a nie konkurencia. Takáto firemná stratégia je údajne typická napríklad pre Číňanov, ktorí si takýmto spôsobom chcú preklepnúť svojich obchodných partnerov.

Erik Stríž je motoristický novinár, šéfredaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.