Vedeli ste, že Audi na sedadlá používa recyklovaný materiál?

O ochrane životného prostredia treba menej rozprávať a viac pre neho robiť. Audi ukazuje, ako sa to dá.
Vydané, zverejnil
Audi v novom modelovom rade A3 štvrtej generácie používa poťahy sedadiel vyrobené z recyklovaného materiálu. Je neuveriteľné, že až 89 % materiálu, použitého na výrobu poťahovej textílie, pochádza z recyklovaných PET fliaš. Výsledkom je látka, ktorá spĺňa rovnaké kvalitatívne štandardy ako konvenčná poťahová látka z prvotného materiálu. **V jednom A3 až 100 PET fliaš** Na poťahy sedadiel jedného Audi A3 sa celkovo spotrebuje 45 PET fliaš s objemom 1,5 litra. Okrem toho sa ďalších 62 PET fliaš recykluje na koberec. Aj čoraz viac ďalších komponentov v interiéri je vyrobených z druhotných surovín, napr. izolačné materiály a absorbéry, bočné obkladové panely v batožinovom priestore, podlaha batožinového priestoru a rohožky v kabíne. Cieľom je, aby percentuálny podiel recyklovaného materiálu vo flotile modelov Audi v nasledujúcich rokoch výrazne vzrástol. Pri tom výrobca premium bude naďalej svojim zákazníkom ponúkať produkty s tradičnou vysokou úrovňou kvality.
Pre Audi A3 sú na výber tri rozličné vyhotovenia poťahových látok, ktoré obsahujú do 89 % recyklovaného materiálu. Jedným z nich je materiál “Torsion” oceľovo sivej farby pre dizajnový komplet design selection, opatrený kontrastnými stehmi žltej farby. Okrem toho je to materiál “Puls”. V športovo ladenom dizajnovom komplete S line má dvojfarebnú, čierno-striebornú kombináciu a akcentuje ho sivé kontrastné prešívanie. Neskôr pribudne čierne farebné vyhotovenie s červenými kontrastnými stehmi. Podľa línie vybavenia sa tieto základné poťahové materiály dajú kombinovať s poťahom bočných častí sedáka a operadla z koženky. **Vývoj napreduje** V súčasnosti poťahová látka sedadiel nie je vyrobená kompletne z recyklovaného materiálu. „Spodná vrstva tkaného materiálu, ktorá je prilepená k hornej vrstve, je tým prvkom, ktorý ešte musíme vyriešiť. Pracujeme na náhrade tohto materiálu z recyklovateľného polyesteru,“ povedala Ute Grönheim, ktorá má na starosti vývoj materiálu v textilnom oddelení Audi. „Našim cieľom je vyrobiť materiál poťahov sedadiel kompletne z nezmiešaného materiálu, ktorý sa bude dať opäť recyklovať. Nie sme už veľmi ďaleko od dosiahnutia tohto cieľa.“ Z dlhodobého horizontu budú všetky poťahové materiály sedadiel vo všetkých modelových radoch Audi vyrobené z recyklovaného materiálu.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.