Toyota a CaetanoBus uvádzajú bezemisné autobusy pod spoločnou značkou

Portugalský výrobca autobusov CaetanoBus a spoločnosť Toyota oznámili, že uvedú pod spoločnou značkou akumulátorový mestský autobus e.City Gold a elektrický autobus na palivové články H2.City Gold.
Vydané, zverejnil
Toyota Motor Europe sa venuje začleňovaniu technológie palivových článkov vrátane súprav palivových článkov, vodíkových zásobníkov a ďalších kľúčových komponentov do vodíkových mestských autobusov firmy CaetanoBus už od roku 2019. V decembri 2020 následne **Toyota Caetano Portugal** (TCAP) vstúpila ako akcionár do firmy CaetanoBus s cieľom podporiť rýchlu expanziu kľúčových aktivít výroby, vývoja a predaja bezemisných autobusov. Portugalský výrobca počas minulého roka posilnil svoje zastúpenie na medzinárodnej scéne formou prudko rastúceho predaja bezemisných autobusov po celej Európe. „*Spojením našich značiek rozširujeme dlhodobú partnerskú spoluprácu s Toyotou na celé odvetvie bezemisných autobusov. To nám umožňuje demonštrovať jednak technické schopnosti a doplňujúce sa technológie, ale aj dokonalé zladenie firiem na ceste k dekarbonizácii*,“ uviedol **José Ramos, prezident spoločnosti CaetanoBus**.
**H2.City Gold je elektrický autobus CaetanoBus poháňaný vodíkom** s využitím systému palivových článkov od Toyoty. Mestský autobus disponuje dojazdom 400 km a jeho natankovanie nezaberie viac než 9 minút. Vozidlo predstavuje prvý krok v rámci stratégie co-brandingu, ktorej súčasťou je aj čisto elektrický autobus e.City Gold. Kľúčovou súčasťou tejto stratégie spojenia značiek je zmena v označovaní vozidiel, ktoré budú po novom používať logo Caetano aj logo Toyota s odkazom na vysokú známosť značky Toyota medzi európskymi zákazníkmi. „*Spoločný branding bezemisných autobusov CaetanoBus svedčí o dôvere v našu najnovšiu investíciu a rovnako aj našu dlhodobú partnerskú spoluprácu s firmou Caetano. Taktiež zdôrazňuje význam, ktorý Toyota prikladá vývoju prostriedkov bezemisnej mobility mimo automobilov na našej ceste k uhlíkovej neutralite*,“ hovorí **Matt Harrison, prezident a CEO spoločnosti Toyota Motor Europe**. ### O spoločnosti CaetanoBus Portugalská spoločnosť CaetanoBus v čiastočnom vlastníctve firiem Toyota Caetano Portugal a Mitsui & Co sa zameriava na výrobu autobusov a podvozkov. Firma disponuje ucelenou ponukou vozidiel pre mestskú a letiskovú dopravu, ktoré dokazujú jej schopnosť vývoja jedinečných riešení mobility so zameraním na potreby zákazníkov. CaetanoBus je tiež výrobcom vozidla COBUS, ktoré je svetovým lídrom v oblasti letiskovej autobusovej dopravy. CaetanoBus sa zameriava na elektrickú mobilitu od roku 1980.

Erik Stríž je motoristický novinár, šéfredaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.