Hľadáte najmenej poruchové autá? Najlepšie vyšla Kia, prekonala aj známe japonské značky

J.D. Power 2022 Vehicle Dependability Study je rebríček 32 automobilových značiek zoradených podľa incidencie servisných problémov. Príspevok bol aktualizovaný.
Vydané, zverejnil
Keď sa dnes zákazník rozhoduje o kúpe nového auta, obyčajne má vyhliadnutých niekoľko modelov, ktoré sa mu zapáčili na prvý pohľad. Nasleduje spravidla dlhší proces rozhodovania, keď do veci vstupujú finančné záležitosti, zvýhodnené ponuky jednotlivých predajcov a automobiliek, rady od priateľov a známych a mnoho ďalšieho. Pokiaľ ide o spoľahlivosť automobilov, ľudia sa ešte aj dnes riadia subjektívnymi dojmami. Namiesto toho, aby si overili fakty, pýtajú sa majiteľov vyhliadnutých vozidiel na to, s akými servisnými problémami sa stretli. Toto môže byť veľmi nerozumné, pretože za množstvo porúch je v konečnom dôsledku zodpovedný samotný vodič a jeho spôsob používania vozidla. **Kto prehnane šetrí na palive a ľudovo povedané dusí motor nízkymi otáčkami, ten nemôže počítať, že mu bude roky spoľahlivo slúžiť** – rovnako to nemôže očakávať ani ten, kto často ženie motor do červených otáčok, páli spojku a pritom zanedbáva priebežnú údržbu.
Palubný počítač v Kia ProCeed. Takýto digitálny prístrojový panel Supervision je súčasťou výbavy Kie ProCeed GT. V GT-Line dostanete analógový panel s menším stredovým displejom.
Je preto vhodnejšie pozrieť sa na **výsledky nezávislých štúdií**, ktoré nie sú vytvorené na objednávku. Také pripravuje napríklad aj J.D. Power. J.D. Power vo svojej najnovšej štúdii **[Vehicle Dependability Study (VDS) 2022](https://www.jdpower.com/business/press-releases/2022-us-vehicle-dependability-study)** zhodnotilo kvalitu aktuálne vyrábaných automobilov na severoamerickom trhu. Väčšina značiek pritom pôsobia aj na našom trhu, až na niektoré výnimky, ako Buick, Cadillac, GMC či Acura. J.D. Power vyhodnotil celkom 29 487 prípadov, pričom výsledkom štúdie je **rebríček 32 automobilových značiek zoradených podľa incidencie servisných problémov** na 100 vyrobených automobilov (PP100) za uplynulých 12 mesiacov. Vozidlá pritom nemali byť staršie ako z roku 2019.
Test Kia ProCeed GT 1.6 T-GDi 7DCT (facelift 2021), zadný pohľad
**Najmenej problémov na sto vozidiel tak mala značka Kia so skóre 145**. Išlo o akékoľvek problémy, teda aj tie so softvérom, zhoršením kvality niektorých funkcií či potreby výmeny niektorých komponentov. Dodajme, že Kia u nás ponúka **záruku na svoje vozidlá 7 rokov alebo do 150 000 kilometrov**.
Ilustračná fotografia: pohľad pod kapotu Kia Sportage Hybrid (2022)
Na druhom mieste sa umiestnil pre nás menej známy Buick a potom známejšie značky Hyundai, Genesis, Toyota, Lexus a prekvapivo Porsche. Značke Kia sa všeobecne darí v prieskumoch a štúdiách podobného kontextu. Nedávno sa dočkala uznania za to, že jej model Rio bol vyhlásený za najspoľahlivejšiu jazdenku s najlacnejším servisom:

TEST KIA RIO 1.0 T-GDi: Najspoľahlivejšie jazdené auto s najlacnejším servisom

Hľadáte auto, ktoré bude spoľahlivé a lacné na ďalší servis? Obyčajne majú povesť výbornej spoľahlivosti japonské autá, lenže ani tie kórejské nie sú o nič horšie. Naopak, jedno také koncom minulého roka získalo ocenenie práve za tieto kvality.

Hľadáte 4×4 do 5-tisíc eur? Vybrali sme 8 off-roadov, ktoré stále nájdete na trhu s jazdenkami

Vybrali sme niekoľko off-roadov, ktoré na trhu s jazdenkami kúpite do 5 000 eur.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.