Túto chybu robí až polovica vodičov! Riskujú nielen pokutu, ale aj zbytočnú nehodu

Pri jazde v zimnom období by sme mali venovať zvýšenú pozornosť správnemu nastaveniu svetlometov.
Vydané, zverejnil
Nachádzame sa v ročnom období, pre ktoré sú typické zhoršené poveternostné podmienky aj viditeľnosť. **Obzvlášť počas jesene a zimy mnohí pripomínajú zásadu „vidieť a byť videný“ na cestách.** Pravidelne sa však stretávame s motoristami, ktorí šoférujú auto s vypálenými žiarovkami, zle nastavenými svetlometmi či dokonca úplne bez svetiel. ### AUTOMATICKÉ SVETLOMETY SÚ ZRADNÉ Problémy vytvárajú aj moderné vozidlá s automatickým svietením. To dokáže samočinne rozsvecovať príslušné svetlomety na základe intenzity svetla v okolí. Táto vychytávka funguje bezchybne v tuneloch a pri západe/východe slnka. **Automatické svietenie však má svoje pevne stanovené limity.**
Automatický režim svietenia vie byť miestami zradný, je správne naštudovať si jeho funkčnosť pred jazdou.
Zásah vodiča je potrebný v prípade **hmlistého počasia, ktoré systémy nedokážu rozlíšiť.** Časť motoristov sa tak počas hmly spolieha na automatické svetlomety, ktoré pri dostatočnej intenzite svetla cez ponechávajú aktivované len denné svietenie vpredu, čo zbytočne zvyšuje riziko vážnej nehody. **V prípade niektorých značiek nie je systém automatického rozsvecovania svetlometov prepojený so stieračmi a počas dažďa nedochádza k aktivácii plnohodnotného stretávacieho režimu.** V tomto zmysle apelujeme predovšetkým na majiteľov vozidiel Hyundai a Kia, ktorých počas zhoršenej viditeľnosti stretávame najčastejšie len s aktívnym denným svietením. Automobily značiek Hyundai a Kia navyše nevidieť ani zozadu, pretože zadné obrysové svetlá zostávajú pri dennom svietení vypnuté.
### AKO SPRÁVNE SVIETIŤ Obľúbené **LED denné svietenie smie vodič využívať výhradne počas dňa za nezníženej viditeľnosti.** Nezáleží na tom, či je zima alebo leto. Ak počas dňa v akomkoľvek ročnom období klesne viditeľnosť, napríklad začne pršať alebo snežiť, **je povinnosťou vodiča dbať na svietenie stretávacími, prípadne aj hmlovými svetlami.** Predné svetlomety do hmly a zadné svietidlá do hmly vodič smie použiť len za hmly, sneženia alebo za dažďa. V opačnom prípade musia zostať vypnuté tak, aby sme neoslepovali okoloidúcich vodičov. **Diaľkové svetlomety používame na neosvetlených úsekoch v noci, mimo zastavaného územia.** Za nesprávne použitie svetiel udeľujú policajti **pokutu v blokovom konaní vo výške do 50 eur,** prípadne viac v závislosti od situácie. Službukonajúci policajt vám okrem pokuty za nesprávne použitie svetiel môže udeliť aj ďalšie pokuty, ktoré priamo súvisia s nesprávnou či nebezpečnou prevádzkou vozidla. ### SYMBOLY SVETLOMETOV:
Základné grafické zobrazenie vonkajšieho osvetlenia auta.

Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.