Prekvapenia z Čiech: Škoda predstaví nové autá so 4-ročným predstihom. Môžeme sa tešiť na malý lacný model aj crossovery

Do novej generácie automobilov investuje až 5,6 miliardy eur, čo je o 80 percent viac, ako firma plánovala pred rokom.
Vydané, zverejnil
Automobilka Škoda nedávno odhalila svoju novú dizajnovú stratégiu Modern Solid, ktorá má ešte presnejšie zodpovedať jej transformácii na čisto elektrického výrobcu automobilov, a dnes sa dozvedáme, že ambície českej značky významne presahujú aj to, čo si sama stanovila za cieľ takto pred rokom. „Do roku 2026 prichádzame s tromi ďalšími elektrickými modelmi, pričom prídu aj ďalšie. Je to skôr, ako sme predtým avizovali,“ povedal generálny riaditeľ Škody **Klaus Zellmer** pre denník Handelsblatt v rozhovore zverejnenom v stredu. To by do roku 2030 zvýšilo podiel elektrických modelov v ponuke automobilky až na 70 percent a čo je prekvapujúce, že tieto tri nové automobily podľa týchto nových správ predstaví so štvorročným predstihom. Jediným plne elektrickým modelom značky Škoda je v súčasnosti model Enyaq iV, ktorý sa vyrába aj vo vyhotovení karosérie SUV-kupé. Automobil využíva rovnakú podvozkovú platformu koncernu Volkswagen Group, MEB, ktorá je základom aj pre elektrické SUV VW ID.4. Ide o platformu, ktorá vznikla práve ako základ pre elektrické automobily, ktoré sú napájané trakčným akumulátorom uloženým v podlahe. V auguste Škoda predstavila koncept Vision 7S, čo je sedemmiestny crossover, ktorý bude v čase predstavenia sériovej verzie predstavovať vrchol jej produktového portfólia. Zellmer tiež v auguste povedal, že ďalšie dva nové modely Škoda s elektrickým pohonom na batérie budú malé auto a kompaktný crossover. Elektrický crossover sme medzičasom videli a prvýkrát „ohmatali“ aj naživo, hoci bez možnosti odfotiť si ho či podrobnejšie popísať. Rozhodne však pôjde o zaujímavý model, a to z pohľadu estetiky, tak aj celkového charakteru a praktického potenciálu. Malý elektromobil bude mať cenu okolo úrovne 25-tisíc eur a očakáva sa, že sa bude volať Elroq. Vyrábať sa bude v Španielsku spolu s VW ID.2 a Cupra Raval (UrbanRebel). Vzhľadom na aktuálne ceny elektrických vozidiel a odhadovaný trend vývoja budúcich cien to môžeme považovať za lacné auto. Skoršie predstavenie nových modelov obnáša aj prepracovanie schémy investovania do elektromobility. „Do roku 2026 do elektromobility investujeme 5,6 miliardy eur. To je približne o 80 percent viac, ako sme plánovali pred rokom,“ dodal Zellmer, ako ho cituje Automotive News Europe.

ŠKODA VISION 7S: Koncept odhaľuje dizajnové smerovanie značky v najbližších rokoch. Prináša viaceré nové riešenia

ŠKODA VISION 7S je predzvesťou nového dizajnového smeru českej automobilky. Prináša viacero unikátnych riešení a aerodynamických prvkov na zlepšenie dojazdu.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.