Nová generácia HYUNDAI KONA oficiálne: Malé SUV je väčšie a radikálnejšie a pokračuje s benzínovými motormi!

Hyundai Kona je crossover, ktorý si vďaka dizajnu malého SUV obľúbilo množstvo Slovákov. Teraz Hyundai nečakane odhalil jeho novú verziu.
Vydané, zverejnil
Nový HYUNDAI KONA je nápadnejší a väčší ako kedykoľvek predtým. Po tom, čo automobilka zaviedla do predaja facelift modelu Kona, ktorý podľa mnohých prišiel o estetickú hodnotu prvej verzie, prichádza nová druhá generácia mestského malého SUV, ktorá s veľkou pravdepodobnosťou zaujme každého. ### Úspešný medzikontinentálny model Hyundai Kona patrí medzi menšie SUV-čka na trhu, vhodnejšie je o ňom hovoriť ako o crossoveri. Je postavený na subkompaktnom podvozku a hierarchicky stojí medzi modelmi Bayon, v zahraničí Venue, a Tucson. Spočiatku sa model predával od prvej polovice roka 2018 v Južnej Kórei, kde sa píše ako 현대 코나 . Mestské subkompaktné SUV sa predáva v Severnej Amerike, v Ázii aj Európe s veľkým úspechom. Od roku 2017, kedy automobil prišiel do predaja ako modelový ročník 2018, sa predalo viac ako 1,2 miliónov kusov, z toho viac ako 202-tisíc v elektrickej verzii Kona Electric (predtým Kona EV). Tieto čísla pritom nezahŕňajú predaje v roku 2022, ktorý bude Hyundai bilancovať čoskoro. ### Nová generácia Hyundai Kona (modelový ročník 2024) Druhá generácia Hyundai Kona má interné označenie SX2 a do predaja sa dostane už počas roka 2023 ako modelový ročník 2024.
Nová KONA bude k dispozícii v štyroch variantoch: so spaľovacím, hybridným aj čisto elektrickým pohonom a v podobe športovo ladeného N Line.
V porovnaní s prvou generáciou, a to pred aj po facelifte, má výrazne odlišný dizajn prednej časti, hoci proporcie aj celkový charakter výrobca ponechal prakticky nezmenené. Zmenili sa však rozmery, nová Kona je väčšia ako doteraz. Rázvor Hyundai Kona je 2,660 mm, celková dĺžka dosahuje 4 355 mm a šírka 1 825 mm. Ide o podstatný nárast do dĺžky, doteraz mala Kona iba niečo vyše 4,1 metra. Predná aj zadná časť vozidla sa dramaticky zmenili vďaka celkom novému konceptu osvetlenia, po novom v Kone nachádzame jeden súvislý svetelný pás. Vpredu sú stretávacie, hmlové a diaľkové svetlomety zapracované do nenápadného bloku, ktorý je vizuálne celkom potlačený do úzadia, takže počas dňa bude Kona ľahko rozpoznateľná práve vďaka horizontálnemu svetelnému pásu. Automobil tak pôsobí veľmi moderne, priam futuristicky. Hyundai si všeobecne osvojil akýsi futuristický a retrofuturistický dizajnový jazyk, čo dokazuje v modeloch IONIQ 5 a IONIQ 6.
### Veľké plus: Moderný interiér aj s mechanickými ovládačmi Hyundai uvádza, že zmeny sa udali aj v interiéri: „Novinka ponúka nielen dynamický vzhľad exteriéru, ale aj interiér zameraný na vodiča s priestorom, ktorý vyhovuje praktickým aj estetickým potrebám zákazníkov.“
Na fotografii interiéru môžeme vidieť, že ide o svetlý interiér s kompaktnými rozmermi, v ktorom sa kokpit vodiča nevyhýba mechanickým ovládačom, čo veľmi schvaľujeme. Prístrojový displej je spojený s tým stredovým, ako to býva dnes zvykom, zaujme chýbajúca páka prevodovky na stredovej konzole. Tá sa premiestnila na páku napravo za volantom, na stredovej konzole je otočný volič jazdných režimov DRIVE MODE. Stredový tunel je nízky, teda neočakávame dramatické zväčšenie priestorových pomerov.
Všimnite si tiež náladové ambientné osvetlenie interiéru, strešné okno, zadné stredové sedadlo s vyklápaním do polohy lakťovej opierky a tiež to, že stredový pasažier nemá v novej Kone vyvýšený tunel medzi nohami. „Úplne nová KONA sebaisto vyjadruje svoj odvážny a dynamický postoj,“ povedal SangYup Lee, výkonný viceprezident a vedúci dizajnérskeho centra Hyundai. „KONA sa posunula v každom ohľade, aby ponúkla ešte širšiu škálu rozmanitosti a bola skutočným podporovateľom životného štýlu.“ ### Cena a dostupnosť Nová generácia HYUNDAI KONA bude v predaji v priebehu roka 2023, ceny ani presné termíny zatiaľ neboli zverejnené. Výrobca je zatiaľ skúpy aj na obrazové materiály či akékoľvek technické údaje. Aktuálna generácia HYUNDAI KONA, ktorá je teraz v predaji, sa na Slovensku predáva od 17 890 € s benzínovým motorom. KONA Electric u nás v predaji od 35 490 €. Očakávame, že nová generácia ceny dvihne o niekoľko tisíc eur, je však možné, že napokon ten skok nebude vôbec tak dramatický, ako to sledujeme u ostatných automobiliek. Totiž to, ako sa značke Hyundai darí zachovávať nízke ceny nových vozidiel pri tak vysokom štandarde, je skoro neuveriteľné.

Erik Stríž je motoristický novinár, šéfredaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.