Škoda Enyaq RS iV prekonala svetový rekord v dĺžke driftu na ľade. Vracia sa tak do Guinnessovej knihy rekordov

Škoda má dva nové zápisy v Guinnessovej knihe rekordov. Podarilo sa jej to s modelom Enyaq RS iV.
Vydané, zverejnil
Elektrické autá sa čoraz viac približujú bežným ľuďom, ale aj významne posúvajú svoje hranice vpred. Napríklad Škoda minulý mesiac stanovila modelom Enyaq RS iV nový svetový rekord v dĺžke nepretržitého driftu. Okrem toho Škoda vytvorila aj nový svetový rekord v kategórii najdlhšieho driftu na ľade s elektromobilom. Enyaq RS iV tak dokonale ukázal všetky svoje športové prednosti a dal odporcom elektromobility jasne najavo, že elektrické autá dokážu splniť aj očakávania náročných motoristov.

Viac ako 7 kilometrov

Nový svetový rekord v dĺžke driftu na ľade sa podarilo dosiahnuť motoristickému novinárovi Richardovi Meadenovi na zamrznutom jazere neďaleko švédskeho Östersundu dňa 19. januára 2023. Nový rekord stanovený Škodou Enyaq RS iV má tak hodnotu 7 351 metrov. Zároveň sa Meadenovi podarilo stanoviť rekord pre ďalšiu kategóriu, ktorou je najdlhší nepretržitý drift na ľade s elektromobilom. Trasa určená pre nový Guinnessový rekord bola dlhá presne 188,496 metra a bola dočasne vybudovaná na ľadovom povrchu jazera Stortjärnen. Počas samotného driftu bol elektromobil udržiavaný v riadenom šmyku po dobu viac než 15 minút pričom oválnu trať obehol celkovo až 39-krátNajvyššia zaznamenaná rýchlosť počas testu bola 48,69 km/h a najnižšia 31,64 km/h.

Bez špeciálnych úprav

Samozrejme, že stanovenie takéhoto rekordu nebolo záležitosťou zmienených 15 minút. Celkovo si prípravy a tréningy vyžiadali 5 dní, z čoho až 18 hodín bolo venovaných samotnému driftovaniu. Dôležité je podotknúť, že sériový Enyaq RS iV nebol počas testu žiadnym spôsobom špeciálne upravený. Zmenené boli len pneumatiky. Na prednej náprave boli nainštalované 20-palcové kolesá z ľahkých zliatin, ktoré mali obuté pneumatiky Däckproffsen 245/35 R20 dodané spoločnosťou Michelin. Ich špeciálnou vlastnosťou je, že majú až 600 hrotov a dĺžkou 5 milimetrov. Zadná náprava mala obuté pneumatiky Nokian Hakkapelitta 255/45 R20. Na ich povrchu bolo 300 hrotov s dĺžkou 2 milimetre. Zápis do Guinnessovej knihy rekordov je pre značku Škoda výnimočným. Vracia ju totiž do prestížneho zoznamu držiteľov aktuálnych rekordov.

„Bol to špeciálny pocit…“

Jazdec stojaci za novým rekordom sa na margo nového zápisu vyjadril: „Bol to veľmi špeciálny pocit znovu zasadnúť za volant ďalšieho vozidla Škoda a pokoriť s ním rekord. Zo soľných plání Bonneville Salt Flats v USA som sa presunul na zamrznuté jazero v Škandinávii a zdolal tak dva rôzne rekordy v dvoch úplne odlišných automobiloch. Som veľmi hrdý na to, že som po dvanástich rokoch opäť súčasťou tímu, ktorý prekonáva rekordy. Koho by to napadlo, že tu budeme na lade driftovať s elektromobilom? Ukazuje to ako veľmi sa automobilový svet mení a tiaž aj to, aké je to vzrušujúce.
 

Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.