Rusi žiadajú miliardy rubľov od VW a Renaultu za to, že odišli z krajiny. Podali už aj žaloby.

Návrh na kompenzáciu strát francúzskemu koncernu už poslali ruskí díleri. Podľa ich výpočtov 8,5 miliardy rubľov. Má ísť o ušlý zisk, ako aj náklady na nehnuteľnosti a personál.

Vydané, zverejnil

Ruskí predajcovia áut žiadajú, aby im Renault nahradil straty vo výške 8,5 miliardy rubľov (103,2 mil. eur) spojené s odchodom spoločnosti z Ruska, informuje RIA Novosti s odvolaním sa na Ruskú asociáciu predajcov automobilov (ROAD). Zodpovedajúci list už bol odoslaný prezidentovi Renaultu Jeanovi-Dominiquemu Senardovi. Správu priniesol aj ruský denník Autonews.ru, prepisom ktorej je tento príspevok.

„Skupina ruských predajcov Renault poslala 2. mája 2023 prezidentovi Renault Jean-Dominique Senardovi návrh na uzavretie dohody o kompenzácii ruských predajcov za straty vo výške 8,5 miliardy rubľov, ktoré vznikli v dôsledku stiahnutia značky Renault z ruského trhu,“ povedal prezident ROAD Alexey Podshchekoldin.

Táto suma zahŕňa náklady na nadobudnutie a prenájom nehnuteľností pre obchodné zastúpenia, ich vnútornú a vonkajšiu rekonštrukciu podľa noriem Renaultu, náklady na školenia zamestnancov a ušlý zisk.

Uzatvorenie dohody bude podľa predajcov kompromisom, pri ktorom neutrpí povesť Renaultu. Navyše, ak nedôjde k dohode, môže to podľa nich v budúcnosti skomplikovať návrat francúzskej spoločnosti na ruský trh. Táto možnosť je však dnes iba eventualitou, keďže nikto nedokáže spoľahlivo predpovedať blízky ani dlhodobý vývoj ruskej agresie.

Renault opustil ruský trh v máji 2022, svoj podiel v AvtoVAZ prenechal inštitútu NAMI a moskovský podnik Renault Russia previedol na moskovskú vládu.

Rusi nežiadajú takéto kompenzácie iba od Renaultu. 20. marca 2023 sa skupina GAZ obrátila na Arbitrážny súd regiónu Nižný Novgorod so žiadosťou o vrátenie 15,6 miliardy rubľov (190 mil. eur) od koncernu Volkswagen. Tamojšie podniky mali utrpieť straty v dôsledku predčasného ukončenia zmluvy o zmluvnej montáži automobilov Volkswagen a Škoda v závode v Nižnom Novgorode. Už 5. mája GAZ opäť podal žalobu na nemeckú automobilku Volkswagen za rovnakých 15,6 miliardy rubľov.

 

Menový kurz platný k 11.5.2023.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.