Škoda pripravuje nový malý crossover! Prvé neoficiálne foto očakávanej novinky

Novinka má nahradiť dva modely českej značky naraz – Fabiu a Kamiq.

Crossover sa pravdepodobne objaví na trhoch už v roku 2026.
Jazdiť bude výhradne na elektrický pohon.
Vydané, zverejnil

Značka Škoda pred niekoľkými týždňami predstavila svoje plány na najbližšie roky. Je známe, že do roku 2026 bude v portfóliu českej automobilky šesť elektrických modelov a do roku 2027 bude celková investícia v elektrickom smere predstavovať až 5,6 miliardy eur. Podľa už zverejnenej schémy bude jednou z noviniek model, ktorý je zatiaľ označovaný ako „Malý“ – Škoda Small.

Tento úplne nový elektrický crossover má debutovať v roku 2025. Je zrejmé, že pôjde o najmenší elektromobil značky Škoda, jeho dĺžka bude približne 4,1 metra. Navyše pôjde o najdostupnejší „zelený“ model značky: spoločnosť prisľúbila, že štartovacia cenovka bude približne 25-tisíc eur. Ide o smelé tvrdenia, keďže v súčasnosti je ťažké predpovedať cenotvorbu za dva-tri roky, keďže aj dnes sa ceny automobilov upravujú prakticky každý mesiac.

Škoda už dávnejšie odhalila niekoľko skíc budúcej novinky, ktorá je dodnes známa pod interným názvom Small. Na vizualizáciách je kompaktné SUV so širokými „štvorcovými“ oblúkmi kolies, tradičnou líniou strechy, zvýšenou kapotou a vyhladeným predným nárazníkom. Zatiaľ neexistujú žiadne oficiálne informácie o tom, aké exteriérové detaily toto SUV dostane; napríklad zapustené kľučky dverí alebo či vôbec bude mať konvenčne vyzerajúcu masku chladiča.

 

Grafik španielskej publikácie Motor.es sa s verejnosťou podelil o svoju predstavu potenciálneho exteriéru malého crossoveru Škoda, ktorú sme následne graficky prepracovali.

Na streche SUV s kódovým označením Small vidno plnohodnotné strešné lyžiny, v spodnej časti dverí sú ochranné prvky z nelakovaného plastu, navyše auto na renderi má čierne puzdrá spätných zrkadiel a stredové stĺpiky strechy rovnakej farby. Zapustené kľučky dverí sú viditeľné aj z profilu.

 

Predpokladá sa, že najdostupnejší model bude mať interiér odlišný od zjednodušenej verzie interiéru Škody Enyaq. Očakáva sa, že napriek skromným priestorovým pomerom bude mať päťmiestny interiér a objem kufra porovnateľný so súčasným Kamiqom (teda asi 400 litrov).

Nová Škoda bude postavená na platforme Volkswagen MEB +; je pravdepodobné, že základné verzie budú mať jeden elektromotor na prednej náprave, pričom drahšie varianty môžu ponúknuť pohon všetkých kolies. Podľa predbežných údajov bude maximálny dojazd crossoveru 450 km, teda vskutku pôsobivá hodnota.

Najbližšími „príbuznými“ SUV budú sériové elektromobily Volkswagen ID.2All a Cupra Raval. Na druhej strane sa predpokladá, že „Škodovka“ Small vo výsledku môže nahradiť dva modely značky naraz – Fabiu a Kamiq. V predaji na európskom trhu sa takýto model pravdepodobne objaví už v roku 2026.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.