VIDEOTEST: Toyota Corolla sa medzigeneračne zlepšila. Týmto chybám sa však nevyhla:

Je to neuveriteľné, ale tento rok prišla na trh už v poradí 12. generácia modelu Corolla, a to hneď v troch karosárskych verziách. Po experimentoch s radom Auris sa Toyota vrátila k pôvodnému označeniu modelov nižšej strednej triedy. Corollu tak môžete opäť vidieť na našich cestách ako hatchback, kombi či nami testovaný sedan. Ten sa… Prečítať celé
Vydané, zverejnil
Je to neuveriteľné, ale tento rok prišla na trh už v poradí 12. generácia modelu Corolla, a to hneď v troch karosárskych verziách. Po experimentoch s radom Auris sa Toyota vrátila k pôvodnému označeniu modelov nižšej strednej triedy. Corollu tak môžete opäť vidieť na našich cestách ako hatchback, kombi či nami testovaný sedan. Ten sa od ostatných modelov odlišuje vzhľadom prednej masky. **Toyota chcela tejto karosárskej verzii vdýchnuť o niečo elegantnejší dizajn a myslíme si, že sa to tentokrát Japoncom celkom podarilo.** Auto je navyše v porovnaní s hatchbackom dlhšie a disponuje zväčšeným rázvorom, z čoho profitujú najmä cestujúci na zadných sedadlách v pozdĺžnom smere, kvôli klesajúcej streche si však budú urastení pasažieri opierať hlavu o strop. **Závislých na mobilných telefónoch nepoteší ani absencia USB vstupov na nabíjanie mobilných telefónov.** Tie sa nachádzajú až vpredu. Toyota však ani v roku 2019 nepodporuje funkciu zrkadlenia obrazovky telefónu cez Apple Carplay či Android Auto, čo je veľká škoda. Aj keď túto vymoženosť v slovenskom cenníku nenájdete, zahraničné stránky automobilky túto službu ponúkajú a my pevne veríme, že sa čoskoro dostane aj k nám. Už by bolo načase… [GALLERY id=29949] Na samotné vypracovanie novej palubnej dosky nemôžeme napísať ani jedno krivé slovo. **Toyota naozaj zapracovala na kvalite a Corolla už neprináša len tradične dobré spracovanie, ale aj o niečo hodnotnejšie pôsobiace materiály, ktoré sú príjemne mäkké na dotyk.** Všadeprítomné sú tiež drobné odkladacie priestory a urastencom bude vyhovovať aj vykrojenie stredového panela s miestom pre pravú nohu. Za zmienku stoja aj nové predné sedadlá s komfortnou výplňou a dobrou veľkosťou. V nich by sme vydržali cestovať aj tisíc kilometrov. Nová generácia prináša na palubu rad pokročilých bezpečnostných asistentov vrátane aktívneho držania v pruhoch či **adaptívny tempomat, ktorý v zápche dokáže nielen udržiavať odstup, ale aj kopírovať jazdnú dráhu auta pred vami.** O aktuálnom stave týchto systémov vás informuje digitálny prístrojový štít v kaplnke prístrojov.
Najviac nás však upútali jazdné vlastnosti nového modelu. Corolla je postavená na platforme TNGA a pri návrhu automobilka naozaj nešetrila. **Dôkazom toho je aj zadná viacprvková náprava, ktorú už v tejto triede len tak ľahko nenájdete.** V kombinácii s pevnejšou karosériou a nižším ťažiskom ponúka Corolla naozaj výborné jazdné vlastnosti. Prekvapila nás istota podvozka a spôsob filtrácie nerovností, ktoré auto dokáže aj akusticky veľmi pekne odizolovať. Nová generácia modelu Corolla je na slovenských cestách nepochybne o triedu komfortnejšia ako tomu bolo v minulosti. Hybridnú technológiu už mnohí fanúšikovia nepochybne dobre poznajú. **Hybrid s 1,8 litrovým benzínovým motorom a systémovým výkonom 90 kW bude pre väčšinu motoristov ideálnou voľbou nielen do mesta, ale aj na diaľnicu**.
Jazda s týmto druhom pohonu je veľmi príjemná a dá sa povedať, že systém Toyota dotiahla k úplnej dokonalosti. Navyše, kombinovaná spotreba sa po celý čas trvania testu pohybovala od 4,5 do 5,2 litra na sto kilometrov, pričom sme využívali aj diaľnicu. **Ak by sme po šoférskej stránke mali niečo vytknúť, tak možno slabšie odhlučnenie agregátu na diaľnici.** Zaujímavé tiež je, že jedine **sedan nie je k dispozícii so silnejším hybridným systémom s výkonom až 132 kW,** ktorý má v ponuke len hatchback a kombi. Každopádne, za nami testovanú verziu vo výbave Executive dáte najmenej 25 tisíc eur, najlacnejší hybrid stojí 21 500 eur.

Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.