TEST: Kia Proceed 1.6 T-GDI spája to najlepšie z dvoch svetov.

Prvé fotky Kie Proceed nám ukázali auto, ktoré svojimi tvarmi dokáže konkurovať vozidlám s vysokými cenovkami. A prvý test? Počas neho sme zistili, čo sa skrýva za štýlovo vyzerajúcou karosériou s benzínovým motorom 1.6 T-GDI.
Vydané, zverejnil
Zmestím sa vôbec doňho? Bola moja prvá otázka, keď som sa blížil ku Kii Proceed (na tomto mieste sa chcem poďakovať všetkým, ktorí stoja za zjednodušením písania označenia tohto modelu). **O šírku som sa nebál, Ceed je dostatočne široké auto, aby sa do neho zmestili dvaja ľudia.** Bárs aj takí, ktorí sa športu venujú už iba pasívne. Skôr som sa obával o vnútornú výšku. Veď 190 cm je častým limitom pri viacerých športovo strihnutých modeloch. A Kia Proceed sa k športovému duch hlási.
Dokonca sme nemuseli ani veľmi prižmúriť všetky oči (ani kurie) a v líniách zadnej časti sme s kolegami videli spoločné črty s Porsche Panamera Sport Turismo. **Takže ako je to s tým zmestením sa? Kia Proceed ma inšpirovala na rannú rozcvičku.** Na nastúpenie som musel zohnúť chrbát a hlavu viac než v prípade hatchbacku či kombi verzií Kie Ceed a vnútorná výška nad hlavou tiež nebola úplne ideálna. Ale stále to beriem z pohľadu 190 cm živej výšky. Konfekčnejšie postavy týmto mojim výčitkám nerozumeli. Takže ak patríte medzi bežne vysokých, nebudete mať v Kii Proceed problém. A to ani pri celkovej výške, ktorá je oproti bežnému kombi o 23 mm nižšia. **Interiér sa nesie v duchu aktuálnej Kie Ceed.**
To znamená prehľadne usporiadaný, slušne spracovaný, nájdete v ňom všetko, čo potrebujete. Plus verzia GT znamená dráždivo príťažlivé červené prešívanie. Pod bielym plášťom sa tak skrýva čierno-červený interiér s dobre tvarovanými sedadlami. **Ešte pred naštartovaním vám tak auto naznačuje, že ak máte vo svojej duši tajomné zákutia pretekára, rado vám ich pomôže objaviť.** Infotainment má u nás niekoľko veľkých plus. Najprv za rýchle a bezproblémové prepojenie s mobilným telefónom. Po pár sekundách máte spojenie nadviazané a jazdíte bezpečnejšie, mobil si môžete ešte aj uložiť do špeciálnej poličky, kde sa vám bude bezdrôtovo nabíjať.
K tomu sa pridáva aj jednoduché ovládanie rozhrania medzi autom, vodičom a mobilom. Jednoducho, všetko funguje hladko, príjemne a rýchlo si na seba zvyknete. Za plus považujeme aj batožinový priestor. Jeho objem je v základnom usporiadaní o zanedbateľných 31 dm3 menší než v kombi, takže poskytuje dosť priestoru na všetky rodinné potreby vrátane prevozu detského bicykla. **Jeho boky majú pravidelné tvary, sedadlá jednoducho sklopíte aj z bokov batožinového priestoru takmer do roviny a pod jeho podlahou na vás čakajú ďalšie úložné priestory.** Klesajúca línia strechy síce uberá miesto na zadných sedadlách, no s výškou okolo 180 cm sa do auta zmestíte. Takže napriek dynamickej siluete poskytuje dosť praktických riešení a dokáže osloviť aj rodiny.
Keď už hovoríme o dynamickom vzhľade, dopĺňajú ho aj dynamické jazdné vlastnosti? Zvlášť, keď ide o verziu GT? Verte, že áno! **Prepĺňaný benzínový motor s objemom 1,6 litra dnes dokáže dodávať vysoké výkony a v Kii to dobre vedia.** Tabuľka technických údajov je toho dôkazom. Viac ma zaujímalo, ako sa tieto údaje správajú v realite. Viete ako? Zábavne! Už v bežnom režime sa výfuk ozýva jemným bublaním. Možno slabšie povahy bude vyrušovať. Ale my sme motoristi! A zvuk, ktorý sa líši od štandardu, máme radi. **A v športovom režime? To už zažijete všetky symfónie, ktoré od vozidla so športovým charakterom žiadate.** Vrátane strieľania do výfuku pri podraďovaní. Pridajte plyn, užívajte si dynamiku a opájajte sa zvukom. Verte, že po niečom takom sa aj nudné porady, emocionálne výlevy a životné búrky budú zvládať jednoduchšie.
Ak má motor naozaj rýchle reakcie na plyn a dokáže auto riadne rozhýbať, aj keď si za svoje služby pýta viac ako 8 l/100 km, tak mu k tomu viac ako dostatočne sekunduje aj rýchlo radiaca prevodovka a podvozok. **V zákrutách je istý, k čomu prispieva aj viacprvková zadná náprava, na výtlkoch a nerovnostiach pokojný.** Kľukatá cesta so stúpaniami, s klesaniami a ostrými horizontmi? Ak viete ako, užijete si ju. A vystúpite s úsmevom. Popritom dokážete s autom obslúžiť aj všetky rodinné potreby. Odpoveď na prvú otázku teda je, že áno, za volant som sa zmestil, aj keď to nebolo úplne ono. **Oveľa zaujímavejšie na Kii Proceed však je to, čo všetko dokáže ponúknuť. Rodine, ale aj človeku, ktorý si vie užiť jeho športový charakter.** [CAR id=17050]

Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.