TEST: Audi Q7 60 TFSIe S Line quattro vás po zošliapnutí pedála katapultuje! Takto má fungovať hybrid

Plug-in hybridy sú častokrát o kompromisoch, ktoré majitelia prémiových áut akceptujú len veľmi ťažko. Dokáže ekologické SUV za 100 000 eur splniť všetky očakávania a presvedčiť fanúšikov o tom, že elektrina je cesta?
Vydané, zverejnil
Keď pred niekoľkými rokmi prišli Európania s nápadom zaobstarať si do každej rodiny aspoň jedno veľké SUV, došlo takmer okamžite k zmareniu dlhoročnej snahy automobiliek o postupné znižovanie emisného priemeru, na ktorý pod hrozbou vysokých pokút dohliadajú byrokrati z Bruselu. Zápas s vysokou hmotnosťou a spotrebou týchto áut, napriek miliardovým investíciám do čistejších spaľovacích motorov, automobilky rýchlo prehrali. Museli preto urýchlene prísť so záložným plánom, ktorý by im opäť pomohol stlačiť priemer vypúšťaných emisií natoľko, aby dodržali prísnejšiu emisnú legislatívu. **Alternatívou sa tak stala predčasná elektrifikácia.** **VIDEO** Z hriešnika menom Audi Q7 sa obratom stal svätuškár, ktorý na jednej strane dokáže umlčať ekológov zeleným evidenčným číslom a tabuľkovými hodnotami vypúšťaných emisií, no na strane druhej **poteší všetkých milovníkov zakázaného ovocia s príchuťou benzínu v podobe trojlitrového šesťvalca pod kapotou.** V kombinácii s elektrickým dopingom vyvinie neuveriteľných 335 kW (455 k), ktoré posádke servíruje bez zbytočného omeškania. Je neuveriteľné, ako presvedčivo dokáže tento 2 500 kilogramov vážiaci stroj vyštartovať z nuly na 100 km/h pod 6 sekúnd. Audi Q7 si cestu pred sebou úplne podmaní a vy sa len suniete vpred bez toho, aby ste mali akúkoľvek predstavu o skutočnej rýchlosti. Adaptívny podvozok, excelentná zvuková izolácia v kombinácii s naozaj vysokou polohou sedenia za volantom vytvárajú skutočne dominantný zážitok. **Pocit nadradenosti a absolútnej kontroly nad okolím má svoje čaro, ktoré sa však na zakrútených okresných cestách môže veľmi rýchlo vytratiť.**
Úzke cesty alebo ostré zákruty tomuto autu nesvedčia a veľké Audi Q7 dáva vodičovi každým náklonom najavo, že sa v danom prostredí necíti dobre. Je tiež vhodné mať na pamäti, že zastaviť tak ťažké SUV z vysokej rýchlosti nemusí byť vôbec jednoduché. Nech už plánujete s týmto autom robiť čokoľvek, nájdite si rovný a široký kus dobrého asfaltu. Tam sa Audi Q7 cíti ako doma. **A pri slušnom zaobchádzaní poteší aj svojho majiteľa reálnym elektrickým dojazdom do 50 kilometrov,** prípadne hybridnou spotrebou benzínového šesťvalca pod úrovňou 10 l/100 km. Nás však najviac prekvapila plnohodnotná veľkosť nádrže, vďaka ktorej budete musieť navštíviť čerpaciu stanicu len raz za 750 kilometrov. **Interiéry od Audi** patria k tým vizuálne chladnejším, no okrem čiernych lesklých plastov a kovu očakávajte tiež špičkové spracovanie. Digitálny prístrojový štít prehľadne zobrazuje údaje o stave hybridného systému, na centrálnom displeji nájdete detailné štatistiky využívania elektrickej energie a k tomu veľká pochvala za analógový ovládač hlasitosti, ktorý nájdete v dosahu ruky. Vzadu nájdete plnohodnotné sedenie pre tri dospelé osoby, najviac však šírku ocenia mamičky s detskými sedačkami. Batožinový priestor potom poskytuje aj naďalej nadpriemerne veľký objem, akumulátory ubrali z priestoru pod podlahou.
[CAR id=17090]

Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.