VIDEOTEST: Subaru Outback chce konkurovať prémiovým výrobcom! Pozreli sme sa na to, čo ponúka nová generácia:

Automobilka chce s modelom Outback vstúpiť do kategórie, v ktorej dlhodobo vládnu značky ako Mercedes-Benz, BMW či Lexus. Má Subaru šancu preraziť?
Vydané, zverejnil
Typické prednosti Subaru Outback azda nemusíme zdĺhavo predstavovať. Už o minulej generácii sme v našom videoteste povedali, že je to jediné auto, ktoré budete v živote skutočne potrebovať. **Vyzerá reprezentatívne, odvezie celú rodinu na dovolenku v maximálnom pohodlí a zdolá terén, na ktorý by si netrúfli mnohé plnokrvné SUV.** Tam sa to však ani zďaleka nekončí. Medzigeneračne sa totiž multitalentovaný Outback rozhodol vstúpiť do triedy prémiových vozidiel s dôrazom na maximálny komfort. K najviditeľnejším zmenám pritom došlo v samotnom interiéri. Už pri prvom pohľade sa vynára otázka: „Je toto vôbec Subaru?“ Palubná doska sa zmenila na nepoznanie a celku dominuje krásne jemná Nappa koža v hnedom vyhotovení, ktorej vôňa okamžite prenikne do vašich zmyslov. Máte priam pocit, že ste sa ocitli v elegantnom VIP salóniku na štyroch kolesách. **Napriek tomu si interiér zachováva robustnosť predchodcu, materiály totiž vyzerajú luxusne a odolne zároveň.** Okrem toho môžeme skonštatovať, že úroveň dielenského spracovania pôsobí lepšie než v niektorých modeloch od renomovaných prémiových výrobcov. Nech sme sa snažili akokoľvek, stredová konzola či výplne dverí nevydali ani hlások a všetko držalo pevne pokope.
### ŽIADNE EXPERIMENTY Oceňujeme tiež klasickú radiacu páku automatickej prevodovky CVT či veľké tlačidlá na palubnej doske. Dokonca ani klimatizácia nie je plne digitálna a Subaru zostalo verné fyzickým ovládačom. Niektoré funkcie sa síce presťahovali do multimediálneho systému, no vďaka veľkým a prehľadným virtuálnym dlaždiciam môžeme ovládanie naďalej považovať za pomerne intuitívne. Japonci sa navyše nesnažili za každú cenu meniť to, čo doteraz bez problémov fungovalo. **Displej nevytŕča nad palubnú a dokonca tu nájdeme aj klasický prístrojový panel s analógovými ukazovateľmi.** Všetko je tam, kde by ste to očakávali. Za volantom Subaru tak nemáte pocit, že ste len súčasťou ďalšieho experimentu nevybúrených dizajnérov, ktorí mali potrebu nasilu vytvoriť niečo nové. Japoncom sa podarilo zostaviť elegantný priestor pre vodiča, v ktorom budete chcieť s úsmevom na tvári zotrvať aj niekoľko hodín.
Celkový dojem umocňuje mimoriadne pohodlný podvozok. Autu nezáleží na tom či trafíte kanál, jamu alebo inú nerovnosť na ceste. V tichosti zhltne všetko, čo mu naservírujete. Ešte viac sa nám však páčila práca podvozka na diaľnici. **Pri vyššej rýchlosti sa Outback jemne nadnáša nad cestou a vy máte pocit, akoby ste cestovali na vlastnom obláčiku.** V tomto ohľade má komfortom pruženia Subaru opäť o niečo bližšie ku skutočným vzduchovým podvozkom, aké ponúka prémiová konkurencia. Pochopiteľne, musíte rátať s jemnými náklonmi v zákrutách. **A keďže Outback nedisponuje adaptívnymi tlmičmi, zabudnúť budete musieť na akúkoľvek možnosť zmeny tuhosti pri dynamickej jazde.**
### OVERENÁ KLASIKA Ku športovej jazde však auto nezvádza. Pod kapotou pracuje osvedčený atmosférický benzínový štvorvalec s objemom 2,5-litra, ktorý má v porovnaní s predchádzajúcou generáciou o niečo nižší výkon. Teraz má však až 90 % prepracovaných dielov a vyšší kompresný pomer. Konštruktéri dbali na to, aby dosiahli čo najnižšie emisie a vyššiu dynamiku. V rámci mesta poskytne motor v kombinácii s CVT prevodovkou Lineartronic dobré a pružné zrýchlenie a tiež o niečo vyšší krútiaci moment 252 Nm, ktorý je po novom dostupný pri nižších otáčkach. Outback sa podarilo ochrániť pred elektrifikáciou, no pre sprísňujúce sa emisné normy musia konštruktéri postupne znižovať jeho maximálny výkon. **Súčasných 124 kW (169 k) považujeme za akceptovateľné minimum.** [GALLERY id=31749] Jazdné vlastnosti sa však v novom Outbacku posunuli dopredu, najmä čo sa týka ovládateľnosti a stability v zákrutách, k čomu prispieva systém aktívneho smerovania krútiaceho momentu. Štandardne montovaný symetrický pohon všetkých kolies si zas ľahko poradí s akýmikoľvek jazdnými podmienkami na ceste, aj s jazdou v teréne. **Vylepšená bola aj bezpečnosť, vrátane nových funkcií asistenčného systému EyeSight.** Nový Outback dokáže účinne predchádzať kolíziám nielen autonómnym brzdením, ale dokáže sa aj vyhnúť prekážke na ceste, vďaka systému autonómneho núdzového riadenia. Cieľom automobilky totiž je, aby do roku 2030 nezomrel v Subaru ani jeden človek.

Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.