Otestujte sa! Ako dobre sa vyznáte do áut?

30 zaujímavých faktov o automobiloch, ktoré ste možno nevedeli.
Vydané, zverejnil
### 30 zaujímavých faktov o automobiloch z histórie aj súčasnosti. Ako ste na tom vy, **poznáte aspoň polovicu?** 1. Ľudia čakajú na semaforoch v priemere asi dva týždne svojho života. 2. Toyota Corolla je **najpredávanejším autom všetkých čias**. 3. **Pravdepodobnosť úmrtia pri autonehode je približne 1 k 5 000**. 4. Je tu možnosť, o ktorej sa ani géniovi formátu Jamesa Bonda ani len nesnívalo: BMW v Južnej Afrike ponúklo plameňometnú možnosť s názvom Blaster. Plameňomet využíval skvapalnený ropný plyn, bol inštalovaný pozdĺž bokov vozidla pod jeho dverami. Ak sa vodič cítil ohrozený, mohol prepnutím vypínača **vystreliť plamene z vozidla na votrelca**. Vzhľadom na vysokú cenu Blasteru sa preň rozhodlo relatívne málo zákazníkov. 5. Priemerný majiteľ vozidla môže očakávať, že zaplatí približne 400 eur ročne za plánovanú údržbu, diagnostiku a ďalšie opravy. 6. **V Los Angeles je viac áut ako ľudí.** 7. Čierna bola v roku 2018 najpredávanejšou farbou auta a predstavovala 22,3% predaných automobilov. Nasleduje biela s 19,3%, za ňou nasleduje šedá (17,6%) a strieborná (14,6%). 8. Ford Crown Victoria v roku **2011 bolo posledným autom, ktoré ponúkalo voliteľne kazetový prehrávač**. 9. Približne **65% svetových motoristov jazdí po pravej strane cesty**. 10. Prvá dopravná nehoda sa stala v roku 1891 v Ohiu. 11. Dnes existuje 1,4 miliardy automobilov – to je zhruba jedno auto na každých sedem ľudí! 12. V roku 1896 bol Walter Arnold zatknutý za to, že na vidieku v anglickom Kente štyrikrát prekročil maximálnu povolenú rýchlosť. Arnoldovi bola udelená pokuta 1 šiling plus ďalšie náklady. **Obyvateľa Londýna chytil policajt na bicykli**.
13. K autonehode obvykle dôjde v priemere do troch sekúnd po tom, čo sa vodič rozptýli. Až 80% všetkých automobilových nehôd zahŕňa nejakú formu rušenia vodiča. 14. Prvý lístok na prekročenie rýchlosti na svete bol vydaný v roku 1902. Vodič údajne cestoval rýchlosťou 72 km/h 15. **Spojené štáty používajú asi 50% svetového benzínu**. 16. Najvyšší počet najazdených kilometrov jedným autom bol 4586630 km, čo je ekvivalent 100 -násobnej jazdy po planéte. 17. **Každý deň sa vyrobí asi 165 000 automobilov**. 18. V roku 1885 nemecký vynálezca a inžinier Karl Benz, ktorý spoluzakladal Mercedes-Benz, postavil Benz Patent-Motorwagen, ktorý bol poháňaný spaľovacím motorom a je považovaný za prvé sériové auto na svete. Benzova spoločnosť postavila svoj prvý štvorkolesový automobil v roku 1893 a o šesť rokov neskôr vyvinula prvé zo série závodných automobilov.

Kto boli páni stojaci za zrodom značky Mercedes-Benz?

Jedna z najznámejších automobilových značiek sveta by nevznikla bez významných nemeckých inžinierov a vynálezcov Gottlieba Daimlera a Karla Friedricha Benza, ale nemali by sme zabudnúť ani na Wilhelma Maybacha a Emila Jelíneka.

19. Najpopulárnejšou farbou auta je biela. **Najmenej obľúbenou farbou je fialová**. 20. Prvé stierače predného skla boli ovládané ručne. 21. Veľa nových automobilov predstiera hluk motora prostredníctvom reproduktorov. 22. **V USA ukradnú auto každých 45 sekúnd**. 23. Keď bolo predstavené autorádio, niektoré štáty ho chceli zakázať s odôvodnením, že môže rušiť vodičov a spôsobiť nehody.
24. 90% vodičov sa priznáva k spevu v aute. 25. Priemerné auto obsahuje viac ako 30 000 dielov. 26. Úplne prvé vozidlá nemali volanty, ale boli ovládané pákou. 27. .**Vynálezca tempomatu bol slepý**. 28. Slovo „auto“, teda „car“je odvodené z latinského slova „Carrum“, čo znamená „dvojkolesový keltský vojnový voz“. 29. Vôňu nového auta tvorí viac ako 50 prchavých organických zlúčenín. 30. Tesla Elona Muska dnes popularizuje elektromobil, ale elektrické autá nie sú ničím novým. Na začiatku **20. storočia boli elektrické a parné vozidlá populárnejšie ako autá poháňané benzínom**. V roku 1900 bolo 38% všetkých automobilov na elektrický pohon. Elektrické autá boli tiché a nevypúšťali páchnuce znečisťujúce látky. Thomas Edison veril, že elektrická energia je budúcnosť dopravy a pokúsil sa vyvinúť lepšiu autobatériu. Ferdinand Porsche, zakladateľ rovnomenného športového auta, postavil v roku 1901 prvé hybridné elektrické auto na svete.

Vedeli ste, že Ferdinand Porsche mal československé občianstvo a vyrábal športové autá iba jeden rok?

Ferdinand Porsche nenavrhol model 911, zaslúžil sa o prvý Volkswagen Beetle a dozeral tiež na vývoj hybridných áut.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.