Test Honda X-ADV 750: „42“

Riešenie kvadratúry kruhu, odpovede na všetky otázky fyziky a matematiky, hľadanie univerzálneho motocykla. Otázky, ktorými sa zaoberajú vedci aj konštruktéri. A odpovede môžu mať netradičné formy.
Vydané, zverejnil
Fanúšikom sci-fi a fantazijnej literatúry nadpis nemusím vysvetľovať. Douglas Adams použil toto číslo vo svojom diele Stopárov sprievodca po galaxii ako odpoveď na základnú otázku života, vesmíru a vôbec. Pri pohľade na to, čo všetko konštruktéri Hondy spojili v modeli X-ADV, mi napadlo, že zhmotnili odpoveď 42. Stačí sa len zamyslieť, do akej kategórie by sa dal tento stroj zaradiť. Skúter? V tento prospech hovorí základná konštrukcia s nízko položeným ťažiskom, nádržou medzi kolesami a zdvihnutou podlahou vrátane priestoru pod sedadlom, kam dáte aj vyklápaciu prilbu. Nehovoriac o veľmi slušnej obratnosti v meste a schopnosti zaparkovať v podstate kdekoľvek.
Ostré tvary LED svetlometu dodávajú stroju veľmi odhodlaný výraz, jeho schopnosti ho dopĺňajú
Enduro? Vzorom pneumatík, ktoré síce najviac odjazdia na asfaltových cestách, no ak sa pre toto vozidlo rozhodne rybár, s prehľadom zvládnu aj ľahší terén. K tejto kategórii sa hlásia aj nastaviteľné tlmiče s vyšším zdvihom a celkovo pohodlné nastavenie podvozka s prednou prevrátenou vidlicou a kombináciou väčšieho predného a menšieho zadného kolesa. Cestovateľ? Tieto gény naplno zastupuje pohon. Radový dvojvalec, objem 745 cm3, ktorý posiela na zadné koleso svoj výkon reťazou. To sa bije so skútrovými variátormi, zvlášť, keď 6 prevodov radí dvojspojková prevodovka. Ochranu pred živlami celkom úspešne rieši nastaviteľný štít aj slušná kapotáž, dojazd na nádrž prekonáva 350 km.
Úplne bez náradia môžete nastavovať čelný štít a tým si regulovať množstvo vzduchu prúdiaceho na jazdca
Tým pádom je jasné, že X-ADV je odpoveďou pre mnohých. Zvlášť, pokiaľ majú štandardné telesné rozmery. S dlhými nohami narazíte na to, že síce pohodlne tvarované, no relatívne krátke sedadlo je blízko pri prednej stene, čo vám nemilo oznámia kolená. Odhliadnuc od toho sa táto Honda veľmi dobre ovláda. Pri zastavení vo svahu síce treba zatiahnuť ručnú brzdu, aby sa nerozbehla, no inak poskytuje veľa radosti.
Iba na brzdenie slúži ľavá páčka, tlačidlami plus a mínus sa dajú manuálne radiť prevodové stupne
Prvé tri stupne sú kratšie, čo oceníte pri kľučkovaní v meste vrátane všetkých víťazných štartov z križovatky, druhá trojica sa už natiahne. Takže ak sa rozhodnete vyraziť na dlhšie trasy, čo X-ADV s prehľadom zvláda aj so zvýšenými diaľničnými rýchlosťami, môžete rátať, že otáčky motora sa ustália na príjemne nízkych hodnotách. Pravdou však je, že prídete o časť dynamiky. Čiastočným riešením je možnosť ovládať prevodovku tlačidlami na ľavej rúčke, prípadne si zvoliť športový režim.
Čisto elektronicky zobrazuje Honda svoje údaje, ponúka aj možnosť nastavenia asistenčných systémov
Honda vybavila model X-ADV aj pokročilou konektivitou, keď si ju môžete spárovať s mobilným telefónom a komunikačnou súpravou v prilbe. Tým získate možnosť ľahšie ovládať telefón aj hudbu, pričom pribudne aj možnosť ovládania hlasom. Pokiaľ vám vyhovuje extravagantný dizajn, ešte extravagantnejšie spojenie mnohých funkcií a hľadáte všestranného univerzála schopného splniť azda všetky požiadavky na jazdu v jednej stope, môže vám práve Honda X-ADV priniesť mnoho odpovedí.
Zvýšenie pohodlia na dlhých cestách pre spolujazdca prináša opierka na rozmernom zadnom kufri
Na mnoho vecí viete využiť hlboký priestor pod sedadlom, uložíte sem aj vyklápaciu prilbu či preveziete väčší nákup

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.