Takto sa zmenila bezpečnosť áut. V starom by ste nemali šancu / Video

Čelná zrážka má v mnohých prípadoch fatálne následky. Avšak, keď sa stretne moderné auto s tým skoršie vyrobeným, víťaz je prakticky jasný.
Vydané, zverejnil
Bezpečnosť áut sa v posledných rokoch poriadne zmenila. Moderné autá sú čoraz odolnejšie a bezpečnejšie, čoho priamym následkom je menej tragických nehôd na cestách. Ochrane posádky a chodcov v moderných vozidlách sa dnes venuje veľké množstvo predpisov, ktoré musia automobilky pri návrhu auta vziať do úvahy, čo síce navyšuje ich cenu, ale aj zvyšuje bezpečnosť. Tá sa rozlišuje na pasívnu a aktívnu. Zatiaľ čo tá pasívna je tá, ktorá sa prejaví pri nehode, aktívna sa stará o predchádzanie nehodám. Napríklad nezávislá organizácia Euro NCAP, zaoberajúca sa hodnotením bezpečnosti vozidiel, dnes kladie mimoriadny dôraz na práve aktívnu bezpečnosť. Avšak, nie vždy bola situácia rovnaká, automobilky si musel nájsť vlastné cesty, ako ochrániť svojich zákazníkov. ### Katastrofálne následky Video, ktoré pred istým časom zverejnil účet na sociálnej sieti Youtube s názvom [Consumer Reports](https://www.youtube.com/user/consumerreports), zachytáva čelnú zrážku medzi dvoma autami. Tie od seba delí presne 50 rokov. **Starú generáciu zastupuje Chevrolet Bel Air z roku 1959. V pozícii moderného auta sa nachádza Chevrolet Malibu z roku 2009**. Aj keď ide dnes už o pomerne zastarené auto, čelná zrážka s 50-percentným prekrytím dokonale vyobrazuje, ako sa zmenila bezpečnosť áut za polstoročie. **Zatiaľ čo Malibu utrpelo v nárazovom teste poškodenie prevažne prednej motorovej časti** s následnou explóziou airbagov, **staručký Bel Air bol na tom podstatne horšie**. Náraz spôsobil na aute rozsiahle poškodenie, a to nie len motorovej časti. Dalo by sa povedať, že samotná kinetická energia zrážky pretlačila celú prednú časť auta až po B-stĺpik. **Vodič by takúto nehodu nemal šancu prežiť, keďže Bel Air nemal v tej dobe k dispozícii airbagy ani bezpečnostné pásy**. ### Motor až v kabíne Palubná doska staršieho vozidla v nárazovom teste bola vymrštená do priestoru pre posádku. **Predná lavica, ktorou sa kedysi americké autá vyznačovali, skončila taktiež až na zadných sedadlách**. Vyviaznutie bez zranení z takejto dopravnej nehody je teda prakticky nemožné. Porovnanie nárazových skúšok tak dokonale zachytáva **obrovský technologický pokrok v bezpečnosti**, ktorý autá v posledných desiatkach rokov prekonali. Organizácie ako Euro NCAP sa dnes nevenujú len pasívnej bezpečnosti vozidla, ale taktiež aj aktívnej. To je jeden z dôvodov prečo aj moderné auto, ako napríklad [Dacia Sandero](https://www.autoviny.sk/novinky/122301/nove-dacie-sandero-stepway-a-logan-totalne-prepadli-v-testoch-euro-ncap), môže získať zlé hodnotenie počtom hviezdičiek. Na druhú stranu, dnešné autá, ktoré získajú slabé hodnotenie, sú na míle vzdialené tým, ktoré sa po cestách pohybovali kedysi.

Tieto autá sú životu nebezpečné! Euro NCAP zverejnil nové výsledky nárazových testov, z ktorých mrazí

Renault Zoe nezvládol nárazové testy, Dacii Spring sa podarilo získať jedinú hviezdičku.

Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.