VIDEO: Kamióny napájané trolejovým vedením sú v Nemecku realitou! Pozrite sa, ako táto technológia funguje v praxi

Aj takto môže vyzerať budúcnosť cestnej nákladnej dopravy.
Vydané, zverejnil
Elektrifikácia ťažkej nákladnej dopravy dáva inžinierom poriadne zabrať. **V porovnaní s bežnými autami sú kamióny menej aerodynamické, nemôžu si dovoliť časté a dlhé prestávky na nabíjanie a denne najazdia veľkú porciu kilometrov na diaľnici.** V tomto odvetví jednoducho platí, že čas sú peniaze. Aj preto sa vynárajú nové nápady, ako zabezpečiť prakticky neobmedzený dojazd elektrických kamiónov na diaľnici. Nemci v súčasnosti testujú staronový nápad s trolejovým vedením, aké používajú napríklad električky či trolejbusy v rámci mestskej hromadnej dopravy. Upravený hybridný kamión sa dokáže za jazdy pripojiť k elektrickému vedeniu prostredníctvom prídavného zberača, ktorý môže vodič stlačením tlačidla v priebehu niekoľkých sekúnd vysunúť. Rovnako rýchlo môže zberač zatiahnuť a pokračovať ďalej vďaka hybridnému ústrojenstvu. **Tieto súpravy tak nemusia byť vybavené drahými a ťažkými batériami, ale vďaka možnosti napájania priamo z trolejového vedenia si vystačia s obmedzeným elektrickým dojazdom alebo spaľovacím motorom.**
K hlavným výhodám patrí dvojnásobná efektivita elektrického vedenia v porovnaní so spaľovacími motormi, ktorá vedie k polovičnej spotrebe energie a k nižšiemu znečisteniu ovzdušia. Nákladné autá s hmotnosťou nad 3,5 tony sú v Nemecku zodpovedná za približne 26 percent emisií z dopravy.
**Päťkilometrová testovacia trasa na hesenskej diaľnici A5 neďaleko Frankfurtu nad Mohanom má ukázať, či bude takýto spôsob prepravy nákladov možné využiť aj v širšej mierke** a prispieť tak k znižovaniu emisií oxidu uhličitého (CO2). Testy budú prebiehať do konca roku 2022, pričom zohľadňovať sa budú ekonomické, ekologické a psychologické aspekty, ako aj problémy týkajúce sa dopravy a energie.

Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.