Prestavujeme všestranný FORD TOURNEO CONNECT: Rodinná dodávka, ktorá zvláda aj pracovné nasadenie

Podľa výrobcu je dostatočne veľký na to, aby zvládol vašu pracovnú záťaž, dostatočne flexibilný pre vašu rodinu, dostatočne obratný, aby zvládol mestské cesty a dosť pohodlný, aby boli všetci šťastní. Nemáme dôvod byť proti.
Vydané, zverejnil

V našom trojdielnom seriáli o novom Forde Tourneo Connect sa postupne budeme venovať nasledovným témam:

Dnes začíname prvou časťou venovanou úžitkovej hodnote Fordu Tourneo Connect.

Výborne zvolený názov: Ford Tourneo Connect je doslova o spájaní rodinného s pracovným životom, kedy jedno auto slúži na oboje.

Pre podnikateľov, ktorí na rovnakom aute pracujú aj cestujú s rodinou

Keď príde reč na úžitkové vozidlá, väčšina ľudí si predstavuje nudné biele dodávky, ktoré privážajú tovar do obchodov a do domácností v službách kuriérov. V skutočnosti sú úžitkové vozidlá komplexný a vskutku zaujímavý svet, v prípade Fordu obsahujúci aj excentrické pick-upy Ranger a Ranger Raptor. A zatiaľ čo legendárny Transit je tou tradičnou univerzálnou dodávkou, v ponuke amerického výrobcu nájdete aj šikovný menší Transit Custom, Transit Connect a najmenší Transit Courier a tiež atraktívny bezemisný E-Transit Custom.

Lenže niekedy chcú zákazníci viac ako iba úžitkovú hodnotu, práve pre nich je potom vhodný modelový rad Tourneo – ten je dostupný vo verzii Custom, čoby mikrobus, a tiež ako Tourneo Connect v novej generácii.

Malá rodinná dodávka je pritom správny pojem, pretože presne vystihuje Tourneo Connect. Na rozdiel od konvenčného Tourneo Custom je viditeľne menší, vďaka tomu obratnejší (priemer otáčania je 11,4 metra) a využiteľnejší na širšie spektrum činností, na druhej strane ponúka obrovský batožinový priestor a variabilný interiér pre päť až sedem osôb. Dokonca aj dve zadné sedadlá v treťom rade sú tak veľké, že sa na nich pohodlne zvezú dvaja dospelí, čo bola jedna zo skvelých vlastností už predchádzajúcej generácie a tá nová si ju osvojila tiež. > Ford Tourneo Connect sa predáva od 27 090 € bez DPH, predĺžená verzia Grand je len o 1 000 € drahšia.

Benzínový, naftový, s pohonom všetkých kolies, prípadne s off-road úpravou Active: Tourneo Connect je nevšedne všestranný.

Dve až sedem sedadiel v rovnakom aute

Základom je základ. Ford Tourneo Connect má vo svojej východiskovej verzii dĺžku ideálnych 4,5 metra a rázvor 2 755 mm, vďaka čomu ho bezproblémovo zaparkujete aj na sídlisku a na akomkoľvek krátkom parkovacom mieste. Táto verzia disponuje až 2,6 kubickými metrami úložného priestoru a po sklopení alebo úplnom vybratí zadných sedadiel poslúži aj ako priestranná ľahká dodávka s prepravnou kapacitou 1 886 litrov. Ak zadné sedadlá ponecháte na mieste, stále je tu k dispozícii ohromujúci až 1073-litrový kufor. > Tretí rad sedadiel je k dispozícii pre oba rázvory za doplatok 990 € bez DPH.

Už sám o sebe je to poriadny priestor, no sila Tourneo Connect nespočíva iba v kapacite, ale aj pridanej úžitkovej hodnote. Tá tkvie v početných upevňovacích bodoch, nízkej nakladacej hrane, odolným a ľahko sa čistiacim plastovým bočným stenám batožinového priestoru (psíčkari pochopia), bočným odkladacím priestorom na menšie predmety a rovnou podlahou s vysokou nosnosťou. Predné sedadlo spolujazdca je možné tiež sklopiť naplocho, pravé sedadlo v druhom rade sklopiť alebo celkom vybrať a využiť tak tento vzniknutý priestor na prepravu veľmi dlhých predmetov.

Takto veľa priestoru nájdete za druhým radom sedadiel. Splnený sen všetkých aktívnych rodičov.
Variabilita a modularita. Tieto dve slová vystihujú interiér Tourneo Connect. Sedadlá môžete nielen sklápať, ale aj celkom odstrániť - záleží na vás, ako ich práve (ne)potrebujete.

Tourneo Connect ponúka ešte čosi navyše: verziu Grand, ktorá je dlhšia o bezmála 40 centimetrov a rázvor má zväčšený až na 2 970 mm. Tento veľkorysý dlhý rázvor už jednoznačne napovedá, že Grand Tourneo Connect môže proporciami súperiť so stredne veľkými dodávkami a tiež ho možno vybaviť siedmimi sedadlami. Základná kapacita nákladného priestoru za prednými sedadlami tak dosahuje až 3 105 litrov, za zadnými sedadlami 1720 litrov a za tretím radom sedadiel stále mimoriadnych 650 litrov. To je viac ako ponúkajú mnohé vozidlá kombi. Dve posledné sedadlá (za doplatok 990 € bez DPH) sú navyše celkom nezávislé, takže môžete využívať aj 6-miestnu konfiguráciu a voľné miesto využiť úžitkovo.

Nákladný priestor zvonka

Čo by to bolo za auto s pridanou úžitkovou hodnotou bez strešných nosičov a ťažného zariadenia? Ford Tourneo Connect ponúka obe už z výroby a k tomu aj stabilizačný systém pri ťahaní prívesu (TCS) a na želanie aj funkciu asistovaného cúvania s prívesom. Strieborné strešné lyžiny sú už v cene výbav Titanium aj Active, takže za ne nemusíte doplácať, ako to býva zvykom u iných výrobcov.

Ťažné zariadenie Ford ponúka hneď dve: fixné za 440 € bez DPH alebo odnímateľné za 590 € bez DPH, prípadne si môžete Tourneo Connnect vybaviť predprípravou na ťažné zariadenie s 13-pinovým elektrickým konektorom od 105 eur.

Poteší, že všetky verzie Tourneo Connect majú posuvné bočné dvere. Výrobca ponúka aj servodovieranie bočných posuvných dverí za 250 € bez DPH.

Náklady na prevádzku a vynikajúce záručné podmienky

Nezáleží na tom, či si nové auto kupuje podnikateľ pre zamestnancov, živnostník pre seba samého alebo rodičia, ktorí v ňom plánujú voziť svoje deti do školy a na výlety – každého zaujímajú nízke prevádzkové náklady, spoľahlivosť a garancie od výrobcu a importéra. V tomto ohľade má Ford niekoľko skvelých és v rukáve.

Každé vozidlo má zdarma servis na 5 rokov alebo do nájazdu 100 000 kilometrov, ďalej továrenskú predĺženú záruku Ford Protect na 5 rokov alebo 150 000 km a v cene vozidla tiež zákazník dostane asistenčnú službu Ford Euroservice na 2 roky zadarmo s platnosťou v celej Európe.

Nemožno tiež nespomenúť aplikáciu pre smartfóny FORDPASS. Aplikácia FordPass vám umožní sledovať polohu vášho vozidla a údaje o jazde a získať upozornenia o stave vozidla odosielané do vášho telefónu.

Prevádzkové náklady, to sú predovšetkým tie na palivo, preto veľmi záleží na tom, akú kombinovanú spotrebu vozidlo dosahuje v cykle WLTP. Ford Tourneo Connect sa u nás predáva v štyroch konfiguráciách pohonu, vrátane verzie s pohonom 4×4!

  • Základom je z našej skúsenosti vynikajúci 1,5-litrový benzínový EcoBoost s výkonom max. 84 kW (114 k) a krútiacim momentom 220 Nm, ktorého kombinovaná spotreba podľa WLTP dosahuje 6,0 – 7,3 l/100 km. Tento motor sa konfiguruje výhradne so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.
  • Naftové agregáty zastupuje 2.0 TDCi s výkonom 90 kW (122 k) a silou 320 Nm. Konfiguruje sa so 6° manuálnou aj automatickou 7-stupňovou prevodovkou, kedy sa kombinovaná spotreba nafty pohybuje v rozpätí 4,6 až 5,7 l/100 km, respektíve 5,0 – 6,0 l/100 km v prípade verzie s pohonom všetkých kolies AWD.

 

Erik Stríž je motoristický novinár, šéfredaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.