Do Volva sa po 25 rokoch vráti pohon zadných kolies! Objaví sa v modeloch, ktoré už dôverne poznáme

Elektrické modely od Volva získajú lepšiu trakciu vďaka predstavenej verzii so zadným náhonom.
Vydané, zverejnil
Od posledného predaného Volva s pohonom zadných kolies prešlo už štvrťstoročie. Elektrifikácia však prináša nové možnosti, ako **zadný náhon integrovať prakticky do akéhokoľvek modelu.** V prípade niektorých elektrických modelov sú roztáčajúce sa zadné kolesa dokonca žiadúce, pretože poskytujú lepšiu trakciu pri prudkej akcelerácii. V našom teste elektrifikovaného Volva XC40 s predným náhonom bola práve slabá trakcia terčom kritiky. **Pri akcelerácii sa totiž predok odľahčí a kolesá sa začnú pretáčať aj na suchom povrchu.** Pre modelový rok 2023 si preto Volvo povedalo, že je ten najlepší čas vrátiť zadný náhon (RWD) späť do hry. **Konkrétne ide o faceliftované modely XC40 a C40 Recharge, ktoré budú ponúkané s rôznymi elektromotormi a batériami.** Základný model má mať výkon 175 kW (235 k) so 69 kWh akumulátorom, zatiaľ čo drahšia verzia dostane 185 kW (248 k) elektromotor s 82 kWh batériou. Oba modely so zadným náhonom poskytnú zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 7,4 sekundy a maximálna rýchlosť sa zastaví obmedzovačom na 160 km/h. Ak sa budete držať základnej verzie XC40 s menšou batériou, získate 460 kilometrov dojazdu v cykle WLTP, zatiaľ čo jeho elegantnejší súrodenec môže prejsť 470 km. Rozhodnite sa pre väčšie balenie a dojazd vyskočí na 520 km pre konvenčne tvarovaný elektrický crossover, zatiaľ čo C40 Recharge dokáže prejsť až 530 kilometrov. **Volvo uvádza, že 69 kWh batériu možno nabiť z 10 na 80 percent za približne 34 minút z verejnej nabíjačky s jednosmerným prúdom s výkonom 130 kW.** Väčšia batéria sa môže nabíjať až 200 kW (o 50 kW viac než v minulosti), v takom prípade bude nabitie z 10 na 80 percent trvať asi 28 minút.

Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!

Pokračujte na ďalší príspevok »

🔥 Práve najčítanejšie



Continental v úlohe partnera Behaj lesmi pokračuje v podpore aktívneho životného štýlu a udržateľnosti

  • V sobotu 6. mája odštartovala prvou zastávkou na Devíne séria pretekov Behaj lesmi.

  • Stovky bežkýň a bežcov si v unikátnom prostredí mali možnosť otestovať svoje sily na 12 km a 22 km tratiach alebo podporiť myšlienku zabehnutím kratšieho charitatívneho behu.
  • Continental ako partner podujatia tiež vytvoril spoločný tím zo známych osobností a svojich zamestnancov, ktorí svojou účasťou podporili udržateľnú myšlienku pretekov.